Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Efter mordförsöket vid Delsjön – nu vill polisen ha Partillebornas tips

Det har nu gått fyra veckor sedan en kvinna i 35-årsåldern överfölls av en okänd gärningsman i delsjöområdet och fick livshotande skador.
Nu går polisen ut med bilder på två föremål som misstänks tillhöra gärningsmannen.
– Vi vill få in alla typer av uppgifter om de här föremålen, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Det var på eftermiddagen den 23 augusti som en kvinna i 35-årsåldern blev överfallen av en okänd man och utsatt för ett mordförsök i delsjöområdet.

Det har nu gått drygt fyra veckor sedan händelsen och polisen har valt att gå ut med bilder på två föremål som med stor sannolikhet tillhör gärningsmannen. De hittades under brottsplatsundersökningen som genomfördes i samband med händelsen. Nu vill de få in alla möjliga tips de kan få.

Det rör sig om en svart tygväska med trycket ”GA tec”, vilket är ett tyskt företag som saknar fabriker i Sverige.

– Påsen är ganska unik på grund av detta, därför undrar vi hur den kan kommit hit till Sverige. Om någon har delat ut den på en mässa eller liknande till exempel, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

LÄS MER: 15-åring rånad – polisinsats i Sävenäs

Polisen: ”Vill få in alla typer av uppgifter”

Det andra föremålet är ett par svarta glasögon, som visade sig sakna styrka. De ska i stället användas för att skydda ögonen om man arbetar mycket framför en datorskärm. De saknar logotyp men den högra bågen är märkt med ”T90 C2” och den vänstra med ”9026 52□19-142”.

– Vi vill få in alla typer av uppgifter om de här föremålen. Om man känner någon som brukar ha en sån här påse, kanske har lagt märke till den i matbutiken man handlar i, eller sett den i sitt närområde så vill vi veta det, säger Thomas Fuxborg.

Även den som har uppgifter om glasögonen, till exempel var de är köpta eller vet någon som haft liknande glasögon uppmanas kontakta polisen.

– Man kanske känner någon som man noterat tidigare haft glasögon men sen slutade ha det, säger Thomas Fuxborg.

Polisen ser allvarligt på händelsen som orsakade kvinnan livshotande skador. Hon ska ha varit ute och promenerat i över en timme och troligtvis har mannen lagt märke till henne och valt ut henne som ett lämpligt offer.

– Vi tror att hon är helt slumpmässigt utvald. Det är varje kvinnas värsta mardröm att råka ut för något sånt här, säger Thomas Fuxborg.

LÄS MER: Man sparkade ordningsvakter vid gripande i Allum

Så gick överfallet till

Innan överfallet skedde hann kvinnan röra sig över ett större område. Hon berättar senare i förhör att hon utgick från Delsjöns badplats och fortsatte ner mot kanotuthyrningen längs stigen bort mot spåret.

Det var 18 grader ute den dagen och många som sprang och gick längs stigarna. Hon går i riktning mot Lilla Delsjön men när hon kommer till slutet av spången över mossen blir hon osäker på vilket håll hon ska gå då det är första gången hon besöker Delsjön.

Hon stannar därför till och tittar sig omkring. Då får hon syn på en man som går en bit bakom henne. Det är däremot inget hon lägger särskild vikt vid just då, utan hon fortsätter vidare mot Södra sjöslingan och grusparkeringen.

Kort därefter kommer mannen upp jämsides med kvinnan, hon tror att han ska passera men i stället slänger han en blick mot henne och saktar ner igen och hamnar bakom henne.

När det inte är mer än 100 meter kvar till parkeringen överfaller han henne bakifrån och hon svimmar av.

LÄS MER: Man åtalad efter knarktillslag i Jonsered

”Förstår att det rör sig om ett mordförsök”

Det går några minuter och när hon vaknar upp är hon ensam. Mannen är borta och hon ligger ute i terrängen mellan grusvägen och Stora Delsjön. Hon har alla kläder och tillhörigheter kvar och det finns inga sexuella inslag i överfallet överhuvudtaget, men hon är allvarligt skadad.

Hon får tag på sin telefon och larmar själv ambulansen.

Väl på sjukhus kan de konstatera att det rör sig om ett våldsbrott och polisen tillkallas och håller förhör med kvinnan.

– Det är då vi förstår att det rör sig om ett mordförsök, säger Thomas Fuxborg.

I dag vet de inte vilket motiv som kan ligga bakom överfallet, allt är hittills bara spekulationer enligt polisen.

– Han kan helt enkelt ha bestämt sig för att ta livet av någon, han kan ha trott att kvinnan redan var död eftersom hon var avsvimmad och han valde därför att lämna. Det kan också ha kommit folk på grusvägen och det fanns en risk att bli upptäckt, vet vet inte i dag, säger Thomas Fuxborg.

LÄS MER: Odlade knark i centrum – nu får han sänkt straff

Mannen tycks hemtam i området

Eftersom många Partillebor ofta rör sig i delsjöområdet vill polisen nu uppmana alla som kan ha iakttagit något i området från kl. 12.00 till 17.00 måndagen den 23 augusti i år att höra av sig.

Mannen som misstänks för överfallet tros vara i 30-årsåldern, ljushyad, runt 185 cm lång och normalbyggd till vältränad. Han har kort, mellan- till mörkblont hår och bar vid tillfället en enfärgad mörk keps och en mörk eller mörkgrön grå tröja utan dragkedja samt mörka grön- eller gråaktiga byxor.

Kvinnan har brunt hår, bar en beige t-shirt och svarta shorts samt en ryggsäck när hon attackerades.

– Mannen ska verka ganska hemtam och smälter in. Vi tror han är välbekant med delsjöområdet, säger Thomas Fuxborg.

Hittills har polisen fått in flera tips men inget som lett till att någon är misstänkt i ärendet.

Det är viktigt att inte utvärdera informationen själv, utan i stället låta polisen göra det. Alla tips och iakttagelser i ärendet kan lämnas till polisen via tipssidan på polisen.se eller via 114 14. Det går bra att vara anonym.

Läs mer om Partille:

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.