Efter kraftiga ovädret – ny varning utfärdas

Efter måndagens kraftiga åskoväder utfärdar nu SMHI en ny varning för tisdagen. Kraftiga åskskurar hotar från skyn.

ANNONS

Det var många som höjde på ögonbrynen under måndagen när himlen öppnade sig rejält över stora delar av tidningens bevakningsområde.

Som mest i området kring Storgöteborg uppmätte mätstationerna en regnnederbörd på cirka 20 millimeter från klockan 08 på måndagsmorgonen till samma tid under tisdagen.

– Det är en ansenlig mängd under ett och samma dygn. På västkusten brukar det kunna regna ungefär mellan 80 och 100 millimeter under hela augusti månad. Så 20 millimeter är ganska mycket, menar Max Schildt som är meteorolog på SMHI.

Fuktig luft

Hon ger en bakgrund till det häftiga regnovädret som svepte över oss under måndagen:

– Vi har den senaste tiden haft ett stabilt väderläge. Det har varit rätt torr luft och ganska varmt också. Det som har hänt den här veckan är att det fortsättningsvis har varit varmt i luften men fuktigare, säger meteorologen och fortsätter:

– Det finns mer fukt att göra regn av i atmosfären. Därför har värmeåskväder kunnat bildas, förklarar hon.

Mätstationer kan uppvisa stora skillnader i nederbörd.

– Det brukar vara ganska stor lokal variation. En skur kan dra förbi en mätstation vidare till nästa, vilket gör att en station kan ha 20 millimeter och en har nästan ingen. Det kan gå fort, menar Max Schildt.

Lokalt kan dock flera platser i området ha fått mycket mer nederbörd, även om SMHI inte kunnat mäta det.

Tusentals blixtar

På sina håll gjorde sig åskan rejält hörd. Enligt SMHI kom det ungefär 25 blixtar per 100 kvadratmeter, vilket räknas som frekvent åska men inte så pass mycket att det räknas som intensivt åskoväder.

Enligt SMHI:s beräkningar kom det under måndagen åtminstone 5 000 blixtar.

– En del ser vi är extremt kraftiga nedslag. De är ett fåtal, men mycket starka, säger Max Schildt.

Och mer kan det komma att bli. Under tisdagsförmiddagen gick nämligen expertmyndigheten ut med en gul varning för skyfallsliknande regn och kraftiga åskskurar.

Översvämningar, elavbrott och störningar i tågtrafiken på grund av blixtnedslag är några eventuella risker som kommer med ovädret.

– Det byggs upp en del bymoln mot eftermiddagen till och lokalt kan det ge ifrån sig skyfallsliknande regn, och en del åska, säger meteorologen.

Varningen gäller mellan klockan 14 och 23 under tisdagen och omfattar hela Västra Götaland, men även Västra Jönköpings län, norra Halland, södra Värmland samt sydöstra Örebro län.

På sina håll finns det risk för rejäla mängder regn; Partilleborna ser dock ut att klara sig från kraftigare nederbörd då prognosen för tisdagen lyder 4 millimeter, det mesta väntas komma under eftermiddagen.

Sedan ser det ut att bli regnstopp i några dagar innan det brakar loss ordentligt till helgen igen; på fredag väntas Partille nämligen få närmare 27 millimeter regn och dryga 5 millimeter på lördagen.

LÄS MER:Så mycket regnade det i Partille – och så många blixtar slog ned

LÄS MER:Värmen kommer tillbaka – så blir vädret i veckan

LÄS MER:SMHI varnar för skyfall – risk för översvämningar

ANNONS