Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Efter byggstrulet – Partille Tennis slår upp portarna för padel

Nästa vecka öppnar Partille Tennis upp portarna för sina padelbanor. Projektet som har planerats i två år ror nu i land. Planer kan bokas och snart drar träningsverksamheterna igång.
– Vi vill få folk att lära sig riktig padel, säger padel- och tennistränaren Edwin Åström.

LÄS MER: Företag som byggde padelbana utan bygglov krävs på 125 000

I augusti föregående år började Partille Tennis att bygga på en ny lokal som skulle komma att inrymma tre stycken padelbanor. Idag, ett halvår senare, står banorna näst intill klara. Kvar att göra är enbart att fixa ventilationen som strulat.

– Det blir kanske någon extra dag försenat men inte mer, säger Lasse Österberg, styrelseledamot på Partille Tennis.

– Det rullade på bra till november men sedan dess har det tagit lite längre tid, tillägger han.

Anledningen till att tennisklubben valde att satsa på padel var att efterfrågan hos medlemmar var stor.

– Vi ville bredda oss till en racketanläggning då det är många av våra medlemmar som spelar padel i andra hallar. Vi vill ge ett större och ett mer attraktivt utbud till våra medlemmar. Om man sedan lockar hit personer som spelar padel så kanske de vill testa på tennis också, säger klubbchefen Anders Hammarstrand.

– En del vill byta till padel, speciellt halvstjärnor som inte nått hela vägen inom tennis. Många har svårt att gå på runt tävlingskarriären då det kostar mycket. Inom padel finns det dock mycket sponsorer, tillägger Edwin Åström.

LÄS MER: Johan hänger på den ”sjuka hypen” - blir padeltränare

Racketsporterna är sammanlänkande

För Partille Tennis, som drivs som en förening, är det viktigt att ha en liknande träningsverksamhet för padel som de har för tennis. Anders Hammarstrand menar att om man lockar padelspelare till klubben så kanske de vill testa på tennis. På det sättet blir det en vinning för både sporterna och verksamheterna.

– Det finns andra tennisklubbar som kompletterar med padel. De som sedan tidigare spelar tennis får fördelar när de spelar padel. Yttersta eliten är tennisspelare och alla svenska spelare är tennisspelare i grunden. Det är ingen som är skolad i padel, säger Edwin Åström.

Partille Tennis tänker dock satsa på juniorverksamhet. Hittills har föreningen fått in 25 stycken intresseanmälningar.

– Vissa önskar helgtider eller vardagstider efter klockan 20. Det kan vi inte erbjuda nu då jag än så länge är den enda tränaren, säger Edwin Åström.

Från första början var det tänkt att riva övre planet på tennishallen. Där skulle man utöka gym och skapa fler ytor för andra junioraktiviteter. Idag är banorna i en egen lokal som ansluter till tennishallen. Lasse Österberg menar dock att satsningen på unga fortfarande är i fokus.

– Vi missade de större samlingsutrymmena och gymmet men idrottsmässigt är det detsamma. Padelutbutet är detsamma.

Sporten som nuförtiden är trendig förväntas påverka medlemskap för unga.

– Vissa ungdomar har tränat tennis sedan de var sju år. Fem år senare kanske de tröttnar och byter till padel som är lite mer coolt nu. På det sättet behåller vi många i föreningen, säger Anders Hammarstrand.

LÄS MER: Tennisklubbens padelhall tar form: ”Börjar närma sig”

”Vuxengrupperna sticker ut”

Vuxengrupperna har däremot fått in 60 stycken intresseanmälningar. Träningarna för dessa grupper kommer att hållas under en vardag i veckan.

– Padel är en enklare och skonsammare tennis, det finns 65 till 70-åringar som även spelar då planen är mindre än tennisplanen.

Utöver detta har klubben fått förfrågningar om att starta upp seriespel i padel.

– Inom en förening ska det finnas ett bra utbud för medlemmar och vi får anpassa oss efter vad medlemmarna vill ha. Samtidigt vill vi inte låsa oss vid enbart ströbokningar eller enbart serier.

I framtiden önskas två banor för juniorverksamhet och två för vuxenverksamhet. En tränare från Argentina kommer att ansluta inom snar framtid och till hösten förväntar sig klubben kunna utöka verksamheten ytterligare. Om efterfrågan fortsätter att vara stor finns helger och kvällstider att fylla med träningar.

– Vi vill få folk att lära sig riktig padel, många spelar padeltennis, säger Edwin Åström.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.