Efter Berras kräftskiva i Lexby - nu gör M.ill.ion comeback

För 30 år sedan släppte M.ill.ion sin första platta, låg på topplistor och turnerade jorden runt med Saxon, Magnum och Nazareth. På lördag gör de comeback på ett utsålt Hard Rock Café med fyra originalmedlemmar.
– Det bestämdes på en kräftskiva hos mig i Lexby i augusti förra året, säger basisten Berra Laneby.

ANNONS
|

Låt oss börja med det väsentliga: M.ill.ions comebackspelning på lördag är inte slutet på något, snarare tvärtom. Redan onsdagen därefter ska bandet samlas och ha möte om framtiden och det är redan bestämt att det ska bli både en turné och en helt ny platta.

– Det ska vara kul men det ska också göras på riktigt. Vi är inga nostalgiker som samlas varannan torsdag och repar för gamla tiders skull, säger Berra Laneby som hållit igång spelandet fram till 2014 och som var den som efter propåer från den ena vännen och kollegan efter den andra började ringa runt till sina gamla bandkamrater efter den där kräftskivan i augusti 2020.

ANNONS

– En efter en frågade om vi inte skulle fira vårt 30-årsjubileum och jag funderade ”vad ska jag göra med det här?”. Den första jag ringde var Hasse (Dalzon), vår förste sångare och han sa bara ”Fan vad kul, det är klart vi ska!” och sedan var det igång.

LÄS MER:Sissel Kyrkjebø botar julstressen med turné – premiär i Partille

”Som att knäppa med fingrarna”

Historien som följer är så härligt typisk för ett comebackande band och kompisgäng att Berra Laneby får berätta den själv:

”Gitarristen CT Rohdell var min compadre på de tre första plattorna men efter det har han inte spelat mycket alls. Hans reaktion när jag ringde var ”Vad fan säger du?!?” men efter en kaffe så kändes allt som old times igen. Det var som att knäppa med fingrarna. Jag har fortfarande vår gamla replokal kvar och när vi skulle dit för första gången så fick jag ångest. ”Vad ska jag i detta gamla muséet att göra?”. Men Hasse och CT fick grym feeling och bara någon vecka senare var det nystädat, en ny ljudanläggning satt uppe och CT hade köpt en ny Marshall-stack. Sedan var det bara att få med keyboardisten Marcus (Berglund) också. Och leta ny trummis och sologitarrist såklart. Vi kallade in CT:s släkting Magnus Rohdell, som varit roddare åt oss, för att repa och då var trummisen klar. Jag skickade ut mejl till ett gäng människor i branschen jag känner om att vi skulle återförenas och behövde en sologitarrist som inte var en Yngwie och som måste gilla Deep Purple. Tror jag fick 37 förslag, en massa kända namn fanns på den listan, men till slut fastnade vi för Henke Andersson som bor någon kilometer från mig i Sävedalen.”

LÄS MER:Kulturskolan intog Allum – här spelar eleverna inför storpublik

Utsålt direkt

Snabb framspolning till nu på lördag då M.ill.ion ställer sig på Hard Rock Cafés scen för att på samma gång fira 30 år och göra comeback. Och trots att bandet flugit under radarn för den stora massan i Sverige så finns det uppenbarligen en publik som längtat efter dem. Det blev, som Berra själv uttrycker det, ”knök direkt” när biljetterna släpptes.

– Många frågade ”Varför har ni bokat ett så litet ställe? Är ni fega?” men vi kunde ju inte veta. Vi får göra ett större gig nästa gång.

En nästa gång är det, som sagt, redan bestämt att det ska bli och om Berra själv får bestämma får nygamla M.ill.ion gärna hålla på hur länge som helst. De 30 år han haft med bandet och musiken har givit honom en massa.

– Jag älskar det, det går inte att sluta. Många av de som fanns på mina pojkrumsaffischer är idag mina kollegor och vänner och det har varit grymt inspirerande att få jobba med människor som varit ens idoler. Det finns nog en och annan som hade huggit av sig sin högra hand för att få göra det jag gjort.

– I låten Back on track på nya plattan är en textrad ”How to make boys out of men” och det är så det känns. Att bevara pojken i sig. Det är så kul med musik, säger Berra Laneby.

LÄS MER:Orgelmaraton i konserthus med lokala förmågor i finalen

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS