Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Dvärgpudeln korades till storfavorit i Partille

Från 25 till 300 förfrågningar. Pudeluppfödaren Pia Blomberg blev under 2021 nedringd för intresset för den lurviga hund som skulle komma att bli en av storfavoriterna i Partille 2021.
– Jag fick ont i magen för att det var så mycket, säger hon.

Under pandemin har intresset för att skaffa hund i Sverige ökat, likaså i Partille. Totalt fanns det 2393 stycken hundar i Partille under 2021. Under tidigare år har det sett ut såhär:

  • 2020: 2256 hundar.
  • 2019: 2178 hundar.
  • 2018: 2071 hundar.
  • 2017: 2065 hundar.

I fyra år har dvärgpudeln legat stabilt på en fjärde plats för de mest populära hundarna enligt statistik från Jordbruksverket. Pia Blomberg, pudeluppfödare och hunddagisägare på Minmios, är säker på vad det beror på.

– De är lättlärda, fäller inte och vill vara alla till lags.

Enligt uppfödaren är det en bra nybörjarhund och familjehund.

– Vissa säger att den inte är lämplig för familjer men pudlar älskar barn. Den passar många då den kan vara en vanlig soffhund men samtidigt kan den också springa åtta kilometer. Jag brukar säga att de har en av- och påknapp. De är lugna inomhus men livliga och glada ute.

LÄS MER: Vårdhundarna Paris och Noah dämpar oron på Partilles äldreboenden

Ökat hundintresse

Från april till slutet av december fick Pia Blomberg in 300 förfrågningar från personer eller familjer som var intresserade av att skaffa en pudel.

– Jag fick ont i magen för att det var så mycket. Det är roligt att folk vill skaffa hund men jag fick begränsa tiderna då man kunde ringa. Det var nästan som att kunder fick boka in telefontid. Sedan jul har det varit lugnt men nu har många börjat höra av sig igen.

Vanligtvis brukar cirka 25 personer per år anmäla sitt intresse för att skaffa en pudel hos Minmios Kennel. Dvärgpudeln är en av de populära.

– Intresserade får nu nästan slåss om hundarna. Nu vet dock folk att att det är lång väntetid så det är många som förbereder sig inför 2023. Man måste vara i god tid.

Antalet kullar är dock inget som ökat markant.

– Vi får två till tre kullar per år. Ibland några enstaka mer. Per kull ger jag bort en till två valpar medan jag själv behåller en. När man dock inte kunde tävla och ställa ut, som jag annars gör, tog jag en till kull men annars har det varit som tidigare.

LÄS MER: Så drillas bästa polishundarna i Jonsered: ”Hundvärldens tiokampare”

Samarbete för friska hundar

På grund av att trycket på att köpa en hund är så stort just nu kan det ta upp till något år innan man får en.

– Om jag får in många förfrågningar skickar jag gärna vidare dem till kollegor.

Populäraste hundarna i Partille 2021

1. Labrador retriever: 97 stycken.

2. Golden retriever: 65 stycken.

3. Schäfer: 54 stycken.

4. Pudel, dvärg: 53 stycken.

5. Jack russel-terrier: 45 stycken.

6. Chihuahua, långhårig: 42 stycken.

7. Bordercollie: 40 stycken.

8. Chihuahua, korthårig: 38 stycken.

9. Rottweiler: 36 stycken.

10. Fransk bulldog: 35 stycken.

Källa: Jordbruksverket.

Men med fler ägare kommer konsekvenser.

– Det finns många oseriösa som köper en pudel för att sedan avla utan hälsokontroll. Vi gör allt för att informera om detta för det är vårt jobb som uppfödare att ge information att hundintresserade hellre ska ha is i magen. Det är viktigt att nya hundägare har en godkänd stamtavla från Svenska Kennelklubben. Man kan då följa leden och öka chansen för att få en frisk hund. Fler verkar dock förstå detta nuförtiden.

LÄS MER: Så gör du om din hund är rädd för fyrverkerier: ”Dit åker många”

Utgår från magkänslan

När det kommer till krav för att bli ägare utgår Pia Blomberg från att det ska läggas tid och kärlek på hunden.

– Jag utgår hela tiden från min magkänsla. Om det är någon som tidigare köpt en valp hos mig kan de gå om i turordningen så det är inte ett kösystem på det sättet. Det viktigaste är att hunden får ett bra liv. Det har alltid varit det största kravet.

Det som blir viktigt för Pia Blomberg nu är att därför undersöka så att det inte blir en coronahund.

– Jag kollar noga hur de potentiella ägarna tänker i framtiden. Vad gör de om ett år när de inte längre jobbar hemifrån? Har de en plan b ifall de inte längre kan ta hand om hunden? Hundar kan inte vara hemma en hel dag själv och man ska inte förlita sig på att sonen ska gå ut med hunden på rasten för det tröttnar han på efter någon månad.

En som nyligen köpt en pudel av Pia Blomberg är hundtränaren Åsa Sellidj. Pudeln Finn är den andra hon köpt av Pia Blomberg.

– Dvärgpudeln är en fantastisk hund som inte heller är så komplicerad, säger Åsa Sellidj.

Blir det fler pudlar snart för din del?

– Absolut, det blir det! När man går ut med sin pudel kommer folk fram och vill prata, det brukar inte hända med andra hundar.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.