Dopboom i Partille: ”En effekt av coronan”

Inställda dop under coronapandemin – men nu är proppen ur. Efterfrågan att döpa sina barn är så hög att Partille fått slänga in extra doptider i höst. Neona Wallin, har på grund av restriktioner väntat länge på att döpa sitt barn. Så länge att hon fick ännu ett och i lördags kunde familjen ha ett syskondop i Jonsereds kyrka:
– Ja, i slutändan blev det ändå ganska smidigt, säger hon.

ANNONS

Neona Wallin bor i Björndammen och berättar att sonen William föddes i juli 2020. Men när det var aktuellt med ett dop satte pandemin stopp.

– Då var det restriktioner. Vi hade ju alternativet att ha ett dop med videolänk för anhöriga men det kändes inte aktuellt, säger hon.

Tiden gick och i augusti 2021 kom dottern Elvira till världen. Nu hade emellertid restriktionerna lättats och i september kunde hon boka doptid för båda barnen samtidigt.

– Enda problemet var att det var svårt att boka via hemsidan. Man kunde bara välja ett barn. Men när jag ringde gick det smidigt.

LÄS MER:”Pilo”-barnen minns sin farfar – nu får han namnge en gata

Varför föll valet på Jonsereds kyrka?

– Kyrkan såg så fin ut. Det är mysiga lokaler såhär i juletid. Sedan ligger det ett församlingshem i anslutning där man kan emot gäster. Vi hade planerat för 40 gäster och hade vi valt en annan kyrka hade vi fått förflytta sällskapet till ett annat församlingshem efter ceremonin. Men här var också så bra att det fanns ett barnrum där de vanligtvis har öppen förskola som barnen kunde leka i. Sedan fick vi ihop så att alla 25, som slutligen kom, kunde sitta vid ett och samma långbord.

Ett högt tryck på att boka doptid

Neona Wallin och hennes familj är inte ensamma om att ha döpt barn under hösten. I Partille har det varit fullt upp för kyrkan att hitta tider för de som vill boka tid för dop.

– Det är ett väldigt tryck. Det är väldigt många fler dop nu under hösten. När pandemin slog till var det många dop som ställdes in, säger Mattias Algotson, kyrkoherde i Partille.

Mattias Algotson, kyrkoherde i Partille.
Mattias Algotson, kyrkoherde i Partille.

När tog det fart?

– Det låg nere fram till sommaren men sedan har vi märkt av ett uppdämt behov. Och det har inte stannat av. Vi har bokningar ända fram i januari.

Om man omsätter det här i siffror?

– På lördagar har vi vanligtvis tre tider som man kan boka för dop. Men nu i höst har vi haft sex varje lördag. Det har i princip varit uppbokat. På söndagar har vi haft tre tider att boka. Men det är lördagstiderna som har varit mest populära.

LÄS MER:Första advent – då fylls Partille kyrka med besökare

Giftermål följer inte samma trend som dopen

Han berättar att det är ett likadant mönster i hela Svenska kyrkan.

– Det är såklart positivt och väldigt roligt för oss. Jag har inga siffror på det men misstänker att vi har fler som döper sig än vad det borde finnas ett uppdämt behov av. Kanske är det att man ser kompisar som döper sina barn och blir inspirerade på den vägen.

Är det samma trend för giftermål?

– Där har vi inte sett samma tryck. Vi har ungefär 15 vigslar per år. Det var få under corona men inget ökat tryck nu.

LÄS MER:Fler besökare till kyrkan under Allhelgona än vid julen i Partille

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS