Dödsolyckan skakar Partille – så pratar du med barnen om händelsen

Mitt i villaidyllen hände det som inte får hända – ett litet barn blev påkört och dog. Händelsen skakar nu hela Partille. Så här ska du prata med dina barn om det inträffade – och så bör du absolut inte göra, enligt experten.

ANNONS
|

Ett litet barn i Öjersjö blev i fredags påkört och avled. Partille Tidnings reporter som var på plats bara några minuter efter att ambulansen lämnat vittnade om en dämpad och tryckt stämning bland grannarna som samlats på gatan.

Olyckan har berört många. Marie Angsell är sakkunnig socionom på organisationen Bris. Hon uppmanar nu alla föräldrar att prata med sina barn om det inträffade. Åtminstone om man har anledning att tro att barnet vet om att olyckan skett.

– Även om barnet kanske inte identifierar sig med offret så kan barnet tycka väldigt synd om den drabbade och familjen. Det kan väcka många frågor och känslor.

ANNONS

Utgå från barnets frågor

Det viktigaste är att utgå från barnets frågor kring det inträffade, menar Marie Angsell.

– Ens uppgift som vuxen är att försöka trygga barnet så mycket det går. Världen ska helst vara så begriplig som möjligt för ett barn för att det ska kännas tryggt. Så försök att svara på barnets frågor så långt det är möjligt men lägg inte till detaljer som kan få händelsen att verka mer skrämmande.

Skräm inte med hemska detaljer

Förutom att undvika skrämmande detaljer bör du även undvika att föra över sin egen oro på barnet.

– Utgå inte från att barnet är oroat och väck framför allt inte mer oro. Om du som förälder själv är oroad behöver du också få prata med någon – men inte med ditt barn. Utgå från där barnet är i sin känsla och försök svara på barnets frågor.

Men om man inte vet vad man ska svara?

– Man kan bli osäker när man ska prata om känsliga frågor, eller frågor som man själv blir skrämd av. Det är mycket som kan göra att det känns knivigt. Men utgå från barnet och är det något du inte kan svara på så kan du kanske ta reda på svaret och återkomma.

Understryk att det nästan aldrig händer

Föräldern behöver inte var rädd för att konstatera att det som inträffat faktiskt är hemskt.

– Förklara att det är en jättehemsk olycka och att det nästan aldrig händer, men nu var det så oturligt att det hände. Man får konstatera att det var hemskt, men skräm inte med att det kan vara en fara för barnet.

LÄS MER:Sorg efter tragedin – kyrkan stöttar anhöriga

LÄS MER:Ny coronavåg kan komma till hösten

LÄS MER:Man åtalas för allvarlig olycka på E20 – bil voltade

ANNONS