Demokrati och välkomnande – så firades nationaldagen i Partille

Under torsdagen bjöd Partille kommun in till det årliga nationaldagsfirandet i stadsparken. Det blev en lyckad dag med tal om demokrati och välkomnande av nya svenska medborgare.
– Det finns mycket som fungerar väldigt väl, både i Partille och i Sverige. Låt oss inte glömma det, sa kommundirektör Bengt Randén under sitt tal.

ANNONS

Vid stadsparken i Partille samlades hundratals besökare under torsdagen för att fira nationaldagen. Vädret förväntades vara grått och mulet, men dagen till ära sprack molnen upp och det bjöds på riktigt härligt väder. I stadsparken fanns alla möjliga aktiviteter såsom skattjakt, ansiktsmålning och utomhusschack. För den som var hungrig fanns fika hos Partille hembygdsförening och Porthälla scoutkår grillade korv.

Att värna om demokratin

Firandet inleddes med musik från Jonsereds musikkår tillsammans med musikerna Emilia Amper och Olle Linder. De spelade både folkmusik och schlager där vissa verser hade bytts ut till arabiska. Lite senare höll kommundirektören Bengt Randén tal där han pratade om hur viktig demokratin är.

ANNONS

– Alla människor har ett ansvar för sina egna handlingar. Med frihet följer både rättigheter men även skyldigheter. Så låt oss nu tillsammans att värna det goda och öppna samtalet. Att visa varandra respekt för våra olikheter, att vi visar välvilja. För då kan vi tillsammans påverka samhället och vår välfärd till det bättre, sa han i sitt tal.

Under firandet pratade Partille Tidning med flera som var på plats för första gången. Judith Lambertmontt firade dagen med sin dotter och sina hundar.

– Jag älskar Sverige och jag älskar att fira. Jag brukar fira i Slottsskogen så jag visste inte ens att de hade ett firande här tidigare, säger hon.

Nya svenska medborgare välkomnades

Traditionsenligt hälsades även nya svenska medborgare välkomna med tal och flaggor under ceremoni.

– Jag vill uppmuntra er nya medborgare att delta aktivt i vårat samhälle. Att lära sig svenska, ta del och bidra till vår gemenskap. Varje individs engagemang är värdefullt och det stärker vår demokrati och vårt samhälle. Delta i föreningslivet och våra högtider som valborg, midsommar och så klart nationaldagen. Återigen, varmt välkomna till Partille och till Sverige så ses vi här nästa år igen, sades det under talet.

En av de nya medborgarna som välkomnades upp på scenen var Sumedh Mahashabde.

– Jag är jätteglad att jag fick ta emot detta. Jag har bott här i fem år ungefär och blev svensk medborgare i år, säger han.

Dagen avslutades med mer sång och musik och tal av Farzad Zhakfar om hur det var att komma som nyanländ till Sverige. Till sist fick scouterna Ester Tjarnhed och Moa Marmin äran att hissa flaggan.

LÄS MER:Poppels om gårdsförsäljningen: ”Besvikna”

LÄS MER:Nu tas första penseldragen till Partilles nya muralmålning

LÄS MER:Dieselstöld på Gamla Kronvägen

ANNONS