Dement man försvann från boende – personal märkte inget

En kväll i mars gick en dement man på korttidsboendet Forellen helt sonika ut genom en branddörr. Ingen i personalen upptäckte något då larmet inte gick. Polisen hittade mannen kort efter flykten och ringde upp hans fru – som i sin tur skrivit ett upprört brev till ansvariga.

ANNONS

Det var vid 22-tiden en lördagskväll i mitten av mars som den demente mannen gick ut via en branddörr som var olåst. Mannen bor periodvis på korttidsboendet Forellen mitt i centrala Partille. Dörren var olarmad vid tillfället.

– Sedan får vi aldrig låsa in någon, utan alla ska kunna ta sig ut om det händer en olycka, förklarar Johanna Helander, biträdande enhetschef på korttidsenheten på Forellen.

Branddörren är alltid låst, men med ett lås med kåpa i plast runt låset. Dörren var olarmad vid tillfället, eftersom den demente mannen tidigare under helgen hade pillat bort kåpan och öppnat dörren.

– När detta senare hände igen var dörren inte larmad, varför vi beklagligt missade att han gick ut.

De boende har alltid rätt att lämna korttidsenheten, men det ska då göras med personalens vetskap. Det var alltså inte fallet vid den aktuella händelsen.

Gick mot järnvägen – hittades av polispatrull

Under den halvtimme mannen var på flykt hann han gå under tunneln till andra sidan mot järnvägen. När personal på korttidsboendet väl upptäckte att mannen försvunnit och var i färd med att larma polisen fick de själva ett samtal om att han var hittad. Innan dess ringde polisen först mannens fru, som är närmast anhörig.

– Det är en händelse som vi verkligen beklagar djupt. Vi har sett över våra rutiner för tillsyn. Självklart ska det inte gå till så att man kan gå iväg sådär, säger Johanna Helander.

Mannens fru har skrivit ett upprört brev till kommunen och frågat hur det kunde hända. I brevet uppger hon att det ”innebar stor oro” att få information om makens rymning av polisen istället för av boendets personal. Ansvariga på boendet kontaktade henne dagen efter händelsen.

– Morgonen efter ringde jag och pratade länge och väl med henne, säger Johanna Helander som uppger att det var ett samtal som lugnade kvinnan.

Gjort en utredning och handlingsplan har upprättats

Dessutom har ansvariga utrett hur det hela kunde ske och upprättat en handlingsplan. Branddörren som är på husgaveln ska alltid vara låst och larmad. Personal har nu ett journummer till Partillebo så att dörren snabbt kan larmas på igen – oavsett om detta är helg eller vardag.

– Han hade öppnat den tidigare under kvällen, så den var olarmad, förklarar Johanna Helander.

Enligt ansvariga är det en ovanlig händelse och har inte hänt tidigare i år. Efter incidenten den 19:e mars har boendet nu upprättat en handlingsplan kring tillsyn och aktivering av mannen som regelbundet brukar bo på korttidsboendet. Framöver kommer personal vara mer uppmärksamma på mannens beteende och försöka ta fler promenader med honom för att lugna ner honom.

– Nu finns en handlingsplan som vi använder oss av och journumret till Partillebo.

Är ni trygga med att det här inte ska kunna hända igen?

– Ja. Vi har pratat både med medarbetare på den aktuella avdelningen, men även över lag med personalen.

Dessutom har enheten gjort en avvikelserapport.

LÄS MER:Avvek från daglig verksamhet – bröt sig in hos kvinna

LÄS MER:Personal misstänks ha smittat äldre på boende

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS