De vann årets hållbarhetspris i Partille 2022

Efter en tuff vår då Partillegården fått sälja av näst intill alla höns kom istället ett glädjande besked. Emma och Björn Börjesson på Ekåsens gård i Jonsered blev vinnarna för kommunens första hållbarhetspris.
– Det känns väldigt hedrande att vi blir uppmärksammade på det här sättet, säger Emma Börjesson.

ANNONS
|

I september meddelade kommunen att de infört ett nytt pris: Hållbarhetspriset. Under torsdagens temakväll i kommunhuset delades vinsten ut. De som kammade hem priset var paret Emma Börjesson och Björn Anklev på Ekåsens gård i Jonsered, som tidigare i år tvingats sälja av höns på grund av för dyra foderpriser.

– Jag vet faktiskt inte vem som nominerade oss, så den får gärna ge sig till känna, säger Emma Börjesson och skrattar.

Hon tillägger sedan:

– Vi fick inte veta att vi var nominerade förrän att vi hade vunnit, men vi är jätteglada att någon tänkte på oss och ser oss som hållbara.

ANNONS

Paret har valt att inte fokusera allt för mycket på marknadsföring utan strävar efter att vara transparenta.

– Vi har ingen krav-stämpel, bland annat kostar det massa pengar men dessutom visar vi våra kunder hur vi arbetar och så får värderingen ligga hos kunderna och inte i någon stämpel. Då är det uppenbarligen någon som tycker att vi gör ett fint jobb.

Intresse för hållbarhet

När paret flyttade till Ekåsens gård i Jonsered för åtta år sedan började de fundera på vad de kunde använda marken till. Tillsammans med Emma Börjesson tidigare odlingsintresse kom intresset för regenerativt jordbruk.

– Vi började med grönbeteshöns som vi flyttade runt på mark, för att inte belasta marken och för att det är gynnsamt för matjorden. Vi såg potentialen och när vi började att läsa på insåg vi att det regenerativa jordbruket är en ganska stor del av den hållbara lösningen. Jordbruket behöver bli mer småskaligt.

Själva arbetar de hållbart genom att lägga ett stort fokus på jordhälsan.

– Det är att jorden får vara så orörd som möjligt men också att tillföra det som man tar därifrån. Vi drar inte upp växter med rötterna och vi försöker efterlikna så som det är i naturen. Det finns ingen bar jord i naturen. Det är ett sätt.

Förutom det arbetar de enbart för hand, utan maskiner och extra belysning.

– Vi försöker att följa naturens gång. Se det som att vi blir en del av ett ekosystem.

På gården arbetar de för hand, dessutom undviker de att använda plast i den mån de kan. Ekologiska grönsaker och blommor odlas i sin tur utan bekämpningsmedel eller konstgödsel. Istället använder de gödsel från bland annat de ankor som går runt på gården och pickar mördarsniglar.

För Emma Börjesson är det viktigt att sprida kunskap om matjorden.

– Vi håller på att utarma den och den är ett av våra viktigaste ekosystem. Vi skyddar skogar, naturområde och vatten men det finns inget skydd för matjorden och det är jag orolig för. Det är en av våra drivkrafter på gården, att det är jordhälsan som är i fokus. För maten kan aldrig bli näringsrikare än vad jorden är som man odlar i.

Hur ska ni nu fira att ni har vunnit årets hållbarhetspris?

– Ja, vi ska nog försöka att hitta på något tillsammans med familjen, åka iväg över någon natt. Vi ska faktiskt unna oss något för det har inte blivit någon semester denna sommaren, eller förra, eller förra igen känns det som.

Framtida planer för Ekåsens gård i Jonsered

Målet framöver på gården är att jobba med ett ännu större fokus på inspirera andra att odla det man kan.

– Vi har en stor efterfrågan på grönsaker och det finns ett jättestort intresse men vi kan inte odla till alla. Eftersom Partille som kommun inte har så mycket odlingsbar mark, så tänker jag iallafall att en stor grej för Partille att fler odlar i sina trädgårdar.

Bland annat har paret pratat om att sälja grönsaksplantor till våren.

– Många av våra kunder odlar lite men kanske inte så mycket så att man kan fylla förråden. Det tror jag är en del av lösningen framåt.

Att de nu vunnit hållbarhetspriset känns glädjande då det visar på att kunder ser deras arbete.

– Det känns väldigt hedrande att vi blir uppmärksammade på det här sättet.

Från miljöstipendium till hållbarhetspris

Tidigare har kommunen haft ett miljöstipendium men man bestämde sig i år för att bredda det.

– Vi vill ha ett hållbarhetspris som inte bara gäller miljömässigt hållbarhet utan hållbar utveckling i allmänhet, säger Lennart Axring, utvecklingsstrateg på Partille kommun.

Anledningen till att priset infördes var för uppmärksamma och uppmuntra insatser som främjar eller bidrar till en hållbar utveckling av Partille kommun.

Priset går till Björn och Emma Börjesson på Ekåsens gård i Jonsered som bedriver småskalig produktion av grönsaker och blommor.

Trots enbart två nomineringar tycker Lennart Axring att det landade i ett bra beslut.

– Urvalet var inte jättestort, men vi tyckte ändå att vi fick en värdig vinnare. Vi är nöjda men vi var nöjda med båda nomineringarna.

Vad var motiveringen till att Björn och Emma Börjesson vann?

– De vann för att de arbetar med miljömässig hållbarhet. De testar det småskaliga och det hoppas vi kan inspirera andra för vi har inte jättemycket odlingsbar mark i Partille.

Hållbarhetspriset

Hållbarhetspriset ska delas ut årligen för insatser som bidrar till en hållbar utveckling av Partille kommun, miljömässigt, ekonomiskt eller socialt. Priset kan ges till privatperson, grupp, förening eller företag som erkänsla för ett väl utfört hållbarhetsarbete. Priset består av 10 000 kronor samt ett diplom och det delas ut under kommunens hållbarhetsvecka.

Källa: Partille kommun.

LÄS MER:Föräldrakooperativ i Partille firade Grön Flagg-projekt med skräpbingo

LÄS MER:Jonsereds trädgårdar tilldelas prestigefull utmärkelse – igen

LÄS MER:Stadsbin har flyttat in på bostadsbolagets balkong

ANNONS