Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

De är både hoppfulla och besvikna över slutresultatet

Partilleborna har alla sin åsikt om att högerblocket – med knapp marginal – verkar bli de som ska styra landet de kommande fyra åren.

På Kyrktorget dagen efter att alla onsdagsröster räknats in, de röster som lades sent i valurnorna och som kom från utlandet, visar på en delad syn på valresultatet på riksdagsvalet. Marginalerna är inte stora emellan de båda blocken, där den röda sidan tillsammans har 48,8 procent av väljarna medan högerblocket, medan Moderaterna som vill bilda regering, har en knapp ledning på 49,5 procent. Partillebon Jeanette Aktzi tycker inte om resultatet.

– De vill ju sänka för de som har det sämst, ta bort A-kassan och sådant och det tycker jag inte om, säger hon besviket.

Khaled Alahmad kliver över Kyrktorget med bestämda steg. Han får se siffrorna över hur lite det skiljer mellan blocken, 48,8 procent för de röda och 49,5 procent för högersidan. Först förstår han inte vad de står för, men när han inser att det handlar om den politiska grupp som vunnit valet och som kanske ska styra landet de närmsta åren svarar han utan att tveka.

– För mig spelar det ingen roll vem som leder landet, det viktiga är att de arbetar för ett Sverige och drar åt samma håll. Det ska inte finnas någon segregation och skilja sig mellan människor oavsett om det är svenskar och invandrare, det är viktigt att alla följer samma regler och respekterar samma regler.

Alla ska följa samma lagar – oavsett bakgrund

Khaled Alahmad tycker att det är viktigt att de som invandrat till landet tar lika stort ansvar för samhället, liksom de som bor här sedan tidigare – och att alla lyder under samma lagar oavsett bakgrund.

– Att inte prata om religion och störa andra om man är muslimer eller inte, alla finns här och alla har rätt att bo här och ska följa samma regler. Jag står bakom att de som är kriminella får hårdare straff, men det betyder inte att jag står på Sverigedemokraternas sida. Jag accepterar inte folk som gör kriminella saker och dödar andra.

Ahmed: ”Det är inte en match i fotboll mellan Real Madrid och Barcelona, utan det viktiga är att tänka på vad som är bäst för Sverige.”

Han är orolig för att olika grupper i samhället drar åt olika håll och skapar ett splittrat samhälle, hur det kan skapa ett land han inte vill leva i.

– Om folk börjar hata varandra och inte accepterar varandra så kommer Sverige ha stora problem. Det är inte en match i fotboll mellan Real Madrid och Barcelona, utan det viktiga är att tänka på vad som är bäst för Sverige.

Joanna Schomaker är inte särskilt förvånad över slutresultatet i årets riksdagsval.

– Inte överraskande men tråkigt, säger hon och avslöjar att hon hållit på det röda blocket.

Vad tänker du ska hända framöver med landet med det blå blocket då?

– Det återstår väl att se, de säger att de kan fixa Sverige, det tror jag inte de kan göra hur enkelt som helst. Jag tror mer på det röda blockets sätt och metoder.

Att högerpartierna med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna ska få regera landet med 176 mandat mot 173 i riksdagen är upplagt för att ställa till det i politiken, menar Joanna Schomaker.

– Det är ingen som får igenom sin politik rakt igenom, det handlar ju om att komma överens och om att kompromissa så jag vet inte om det kommer bli någon jättestor skillnad.

Behövs förändring

Men alla håller inte med. Göran Johansson tycker det är bra med en ny regering och att det blå blocket får ta vid.

– Det behövs la förändringar som allt annat.

Du är inte orolig låter det som?

– Nej. jag vill ge dem en chans.

Han kan inte svara på frågan om vad han tror ska ske i landet de närmast åren.

– Men de måste upp till bevis, det är alltid lätt att sitta i opposition och gapa, men när du väl sitter där så, det är då det gäller.

Vad är viktigast för dig att politikerna tar tag i?

– Jag vet inte, jag är rätt ointresserad, men det är det där med energin i alla fall.

Vad tänker du man ska ha för lösning?

– De måste ju starta reaktorerna igen, det måste du göra. Det där med vindkraften, så funkar det inte. Man kan inte säga att vi ska vi måste bygga vindkraft. Jamen om det inte blåser då?

Att det är så lite som skiljer mellan blocken, är det nåt som oroar?

– Ja, det är det ju. Men det är bra att det blir lite övervikt i alla fall nu, så att det inte sitter nån jävla vilde som ska ta sina frågor, det köper jag inte.

Oro över framgångarna för partiet Nyans

Han förklarar att hans oro har varit att det nybildade partiet Nyans skulle få en del att säga till om i politiken. Partiet har satsat på att synas i områden där det finns en stor andel invandrade personer som Rosengård i Malmö och Hjällbo i Göteborg.

– De vill ju bara propagera för muslimska frågor, men så fungerar det inte i ett samhälle, det gör det ju inte.

De fick heller inga mandat någonstans, eller hur?

– Nej, men det var nära att de kom in i Malmö kommunhus.

Göran Johansson tycker att högerblocket nu måste visa att de är regeringsdugliga. ”Det är alltid lätt att sitta i opposition och gapa, men är du väl sitter där så, det är då det gäller.” Bild: Shamiram Demir
Göran Johansson tycker att högerblocket nu måste visa att de är regeringsdugliga. ”Det är alltid lätt att sitta i opposition och gapa, men är du väl sitter där så, det är då det gäller.” Bild: Shamiram Demir

Andreas Holzner är nöjd med att högerblocket tar över styret. Han hoppas bland annat att de som arbetar inom dagverksamheten får högre ersättning framöver med högerblockets politik.

– Jag känner folk som är handikappade som får det väldigt mindre ställt bara för att de inte har prioriterats.

Har vänner i båda blocken

En som inte alls är glad över slutresultatet är partillebon Stig, som inte vill uppge sitt efternamn.

– Det är synd att inte vi fick makten, säger och hade hoppats att socialdemokraten Magdalena Andersson skulle leda landet ytterligare fyra år.

Ida Hermansson vill ogärna prata om politiken, men för henne är det viktigt dels med miljön och att det finns en ökad trygghet ute i samhället.

– Jag känner många på höger och många till vänster, så jag vill inte uttala mig så mycket om det. Jag vill hålla det för mig själv.

Ida Hermansson känner många som har röstat på både vänster- och högerblocken. Bild: Shamiram Demir
Ida Hermansson känner många som har röstat på både vänster- och högerblocken. Bild: Shamiram Demir

Men är du orolig över de kommande fyra åren?

– Förändring kan ju vara bra men SD är jag inte så mycket för, det kan jag säga.

LÄS OCKSÅ: En dag kvar – så tänker de som hade lägst valdeltagande sist

LÄS OCKSÅ: Partilleväljarna kom i ett lugnt flöde till de centrala vallokalerna

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.