Därför hördes Hesa Fredrik ”fel” dag – så fungerar viktiga testet

Klockan 15 i dag, måndag, testades signalen för Viktigt meddelande till allmänheten – kanske mer känt som Hesa Fredrik. Systemet testas den första helgfria måndagen var tredje månad och eftersom det förra veckan var nationaldagen, sker testet den 13 juni.

ANNONS
LocationPartille|
|

Varningssystemet – som kan tjuta på flera olika sätt beroende på situation – finns till för att varsko vid allvarligare händelser som störningar i viktiga samhällsfunktioner, gasutsläpp och omedelbar krigsfara och luftangrepp.

I folkmun är däremot Hesa Fredrik ett betydligt vanligare namn på systemet än det officiella namnet VMA, viktigt meddelande till allmänheten.

Lät inte på nationaldagen

Klockan 15 i dag, måndagen den 13 juni, var det dags för ett nytt test av signalen runt om i svenska städer. I fredstid är det bestämt att testet ska genomföras den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Egentligen skulle Hesa Fredrik ha ljudit förra måndagen, den 6 juni, men då var det nationaldag och röd dag och därför genomförs testet nu.

ANNONS

Hur går testet då till? Jo, under två minuters tid hörs ett intervall av först sju sekunder signal följt av 14 sekunders tystnad. När de två minuterna är slut blir det först en längre tystnadspaus i 90 sekunder innan den 30 sekunder långa ”faran över”-signalen hörs och med det avslutar testet.

LÄS MER:Här finns de lediga jobben i Partille

LÄS MER:Ulla Skoog låter växterna leva sitt eget liv: ”Frihet”

LÄS MER:Kulturum och Partille Arena har ansökt om kamerabevakning

ANNONS