Under tisdagen öste snön ner över Partille och snöröjningen får därför prioriteras enligt Maria Lind, enhetschef på gatu-och parkavdelningen.
Under tisdagen öste snön ner över Partille och snöröjningen får därför prioriteras enligt Maria Lind, enhetschef på gatu-och parkavdelningen. Bild: Privat

Därför dröjer snöröjningen på gatorna

Under tisdagen kom snön tillbaka till Partille vilket ställer till det en hel del i trafiken – både för bilister, cyklister och gångtrafikanter. Trots det kan snöröjningen komma att dröja.
– Det är ingen idé att ta ut snöröjarna på morgonen om det sen snöar igen, säger Maria Lind, enhetschef på kommunens gatu- och parkavdelning.

ANNONS

Det var många som fick ta det lite extra försiktigt ute på vägarna under tisdagsmorgonen efter att snön åter gjort intåg i Partille. Halka ställde till det både på E20 och Landvettervägen där Västtrafik drog in både Hålldammens och Björndammens busshållplatser på grund av det rådande väglaget.

Enligt Maria Lind, enhetschef på gatu- och parkavdelning var det en del som hörde av sig till kommunen efter att snöröjningen uteblivit på flera platser.

LÄS MER:Stormen Malik drar vidare men lämnar efter sig nederbörd – och snö

– Vi fick några samtal i morse om problem med mycket snö på gång- och cykelvägarna, men vi visste redan då att det skulle börja snöa igen bara några timmar senare. Vi måste hela tiden vara försiktiga med våra resurser, säger hon.

ANNONS

– Det är ingen idé att ta ut en entreprenör för att snöröja på morgonen om det sen snöar igen, då är det pengar kastade i sjön.

Prioriterar räddningsvägar och bussarna

Hon förklarar att de hela tiden har koll på väderläget och deras bedömning just nu är att det ska sluta snöa kring halv fem i eftermiddag. Enligt de krav som gäller behöver bostadsgatorna vara snöröjda först 16 timmar efter att snön slutat falla, 14 timmar gäller för gång- och cykelvägar.

Fram tills dess menar hon att de får prioritera de viktigaste vägarna.

– Jag har personal ute nu som är ute och kör i de olika distrikten för att öka framkomligheten för bussarna, sen får vi se hur det ser ut. Det vi gör nu är att prioritera räddningsvägar och bussvägarna, elbussar har svårt för backar när det är halt så där halkbekämpar vi. Annars får vi avvakta tills vi ser lite grann vart det lutar.

LÄS MER:Busschauffören om bältesanvändning: ”Max tre procent använder det”

Bild: Sara Höglund

”Ta det försiktigt”

Den som leder snöröjningsarbetet på kommunen sitter hela tiden och gör nulägesbedömningar, tittar på väderläget och kör ute på vägarna för att titta hur det ser ut.

Planen just nu är att efter att snön slutat falla röja under kvällen och in på natten.

Fram tills vägarna kan vara halksäkrade rekommenderar hon därför att man tar det försiktigt ute på vägarna.

– Det är likadant för alla. Vi kan inte ha en människa på varje gata som kan se till att folk kan ta sig fram. Snön kommer överallt samtidigt men vi kör på. Sen så fortsätter vi i kväll och i natt så att det rullar.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS