Dags för hemarbete igen – så gör Partille kommun

Från och med i dag, onsdag, ska arbetsgivare ge sina anställda möjlighet till hemarbete. Så även Partille kommun.
– Vi går ut med påminnelse om våra riktlinjer till alla i dag, säger HR-chefen Mats Nilsson.

ANNONS

Den 8 december, i dag, införs ett antal nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten för att coronavirusets smittspridning ska hållas nere. De flesta är redan kända sedan tidigare och kanske framförallt den om att arbetsgivare ska erbjuda sina anställda att jobba hemifrån. För Partille kommun, Partilles i särklass största arbetsgivare, är det heller inga nyheter. Men minnet kan behöva friskas upp.

– Redan i september, när rekommendationerna försvann och vi fick komma tillbaka till arbetsplatserna, införde vi riktlinjer för distansarbete. Det gör oss väl förberedda när det nu är dags igen, säger HR-chefen Mats Nilsson och berättar att det inte varit särskilt trångt i kommunhuset sedan september.

ANNONS

LÄS MER:Första bekräftade fallet av omikron i Västra Götaland

– Vissa har kommit tillbaka och jobbar här, för andra funkar det bra att jobba hemifrån ibland. Vi är inte i närheten av som det var före pandemin.

Tänk på avståndet

Med anledning av de nya rekommendationerna kommer kommunen under dagen att lägga ut ett inlägg på sin interna webb där de påminner om de riktlinjer för distansarbete som finns. Men också om att det är dags att börja tänka på avståndet igen.

– Just det har ju inte varit i fokus på ett tag så där får vi hålla en något skarpare ton i informationen. Eftersom vi behandlar vaccinerade och ovaccinerade lika så måste det bli upp till var och en att försöka hålla avstånd. Vi kommer att identifiera kritiska ytor, som vår personalmatsal Oasen till exempel, där vi glesar ut platserna, säger Mats Nilsson.

LÄS MER:Riskgrupper och 60-plussare kan boka tredje dosen den 13 december

Inga skyddsronder hemma

Några rekommendationer om att ställa in eventuella julbord eller andra jobbfester är inte aktuella från kommunens håll utan det är upp till varje chef att bestämma.

– Alla måste fråga sig ”Kan vi göra detta och se till att samtidigt hålla avstånd?”, går det så säger vi inget om det.

LÄS MER:Nya coronaåtgärder införs – även för vaccinerade

I en debattartikel signerad Therese Svanström, ordförande i TCO, menar hon att hemarbete kommer med flera fördelar men att det också finns nackdelar som hittills inte adresserats tillräckligt av arbetsgivare. Bland annat kan arbetsmiljön i hemmet vara undermålig.

– Den anställde får föra en dialog med sin chef om att skapa en bra arbetsmiljö i hemmet, men vi kommer inte att utföra några skyddsronder. Om någon ligger i soffan hemma och jobbar och inte har möjlighet att göra en bra arbetsplats så får den helt enkelt komma in och jobba på kontoret, säger Mats Nilsson.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS