Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Anders Ylander, Jan Larsson
Bild: Anders Ylander, Jan Larsson

Dags för covidpass vid evenemang på arenan: ”Vi är redo”

På torsdag är det hemmamatch för Sävehof. Till helgen väntas flera tusen besökare till Nordic All Level Championship i cheerleading. Det blir de första evenemangen med covidpass i Partille Arena.
– Reglerna är glasklara: Har du inget covidpass så får du vända i dörren, säger Martin Blomberg, koordinator på Partille Arena.

LÄS MER: Världsstjärnan repade i Partille Arena: ”Sjukt proffsigt”

Den 18 november meddelade regeringen att de, på inrådan av Folkhälsomyndigheten, inför krav på covidpass för besökare till evenemang med fler än 100 i publiken. Sedan dess har arrangörer och arenor jobbat mot klockan för att hinna bli klara med ett så smidigt system som möjligt.

Partille Arena är naturligtvis inget undantag och Martin Blomberg, som bland annat sköter säkerhet och biljettfrågor på arenan, anser sig redo att tackla de utmaningar covidpasset eventuellt kan innebära.

– Partille kommun har alltid följt Folkhälsomyndighetens restriktioner och det har gjort det enklare för oss. Reglerna är klara, du behöver ett giltigt covidpass som visar på minst två doser för att få gå på evenemang i Partille Arena, säger han.

LÄS MER: Årets julklapp – och de vi glömt

Skarpt läge till helgen

Redan nu till helgen, bara dagar efter att regeln om covidpass satts i verket, tar Partille Arena emot tusentals tävlande och publik i den stora och mycket populära cheerleadingtävlingen Nordic All Star Level 2021. Då går planeringen in i skarpt läge och Martin Blomberg har planerat för hur det ska flyta på bra.

Rent praktiskt innebär det en extra koll i biljettkön där covidpasset kontrolleras först, om du visar upp ett giltigt pass så skickas du vidare till biljettscanning. En inte alltför stor apparat rent tekniskt och Martin och personalen ämnar göra allt som står i deras makt för att besökarna ska drabbas så lite som möjligt.

– Det blir ett extra moment för alla men det hade varit väldigt mycket jobbigare för oss att inte följa FHM, då hade vi varit tvungna att börja separera folk och köra med avstånd igen och det hade vi inte löst, säger Martin Blomberg.

Även Sävehof, som själva arrangerar och sköter sina matcher i arenan, kommer att gå på Folkhälsomyndighetens regler och kräva covidpass för tillträde till matcherna. För klubbchefen Stefan Albrechtson är det självklart.

– Ja, det finns inget annat sätt att göra det. Vi kommer att kontrollera covidpass på alla över 18 redan i entrén och ovaccinerade kommer inte in. Det kommer riktlinjer från handbollsförbundet under onsdagen så torsdagens match mot Malmö blir första gången vi gör det. Då kommer nog en hel del folk också, säger han.

LÄS MER: 1 500 fyllde Partille arenas golv på Göteborgs största after work

Svårt med kommunikation

Partille Arena räknar alltså inte med några stora bekymmer med kontrollerna av covidpassen men desto svårare är det att nå ut med information om vad som gäller. Många hör av sig och har frågor, många är osäkra på om de får gå eller inte och risken för kommunikationsmissar är inte att underskatta. Därför är Martin Blomberg tydlig med att det är covidpass som gäller och att inga andra lösningar kommer att göras på plats.

– Det funkar inte med att du visar att du har antikroppar och inte heller med ett dagsfärskt negativt test. Om du inte har ett covidpass så kommer du inte in, då får du vända i dörren, säger han.

LÄS MER: Restriktioner i utlandet kan ställa till det för Partille arena

Inga pengar tillbaka

Det har också skymtats en del kommentarer på sociala medier från människor som har biljett till ett kommande evenemang men som inte vaccinerat sig och därmed inte får medverka. Får de pengarna tillbaka?

Potentiellt finns också problemet att du, om du valde att vaccinera dig med första dosen den 18 november då nyheten om regeln med covidpass kom, inte hunnit få din andra dos innan ett evenemang du har biljett till går av stapeln.

– Det är upp till varje arrangör att ta det beslutet men trenden vi ser är att det inte betalas tillbaka några pengar. Arrangörerna räknar med att du har vaccinerat dig helt enkelt. Och det är möjligt att det kan bli en och annan som får detta problem men det finns, såvitt jag vet, i dagsläget ingen lösning på det, säger Martin Blomberg.

LÄS MER: Efterlängtad megaloppis drog tusentals som fyndade loss

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.