Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Då kan du räkna med att få bort höstlöven från gatan

I november har kommunen inlett arbetet med att rensa bort höstlöven från gator och torg i Partille.
Städningen ska pågå ända in i december då upp till 250 kilometer väg ska sopas rent – det gör att vissa områden rensas tidigare än andra.
– Det är en ekonomisk fråga, vi har inte råd att ha så många ekipage igång samtidigt, säger Maria Lind, gata- och parkchef i kommunen.

Hösten är nu här med besked vilket betyder vackra färgskiftande träd i gult och rött, men också med tiden allt kalare grenverk – och lövklädda vägar. Vilket är något som Partille kommun nu börjat ta krafttag mot.

Under hela november fram till mitten av december kommer arbetet med att sopa upp höstlöv från både gator, vägar, samt gång- och cykelbanor pågå. Lövrensningen görs med hjälp av stora maskiner som med borstar sopar in löven i en behållare, därefter körs de vidare till återvinningscentralen.

Enligt Maria Lind, gata- och parkchef i kommunen, är orsaken till varför det tar det så pass låg tid att samla in alla löv rent kostnadsmässig.

– Det är en ekonomisk fråga, vi har inte råd att ha så många ekipage igång samtidigt. Vi köper tjänsten från en entreprenör som bara har ett visst antal fordon, säger hon.

LÄS MER: Hemliga intressenterna – som kan rädda Kniven från rivning

Tvingas prioritera områdena

Totalt kostar höstlövsstädningen kommunen närmare en halv miljon att genomföra enligt Maria Lind. Det gör också att kommunen tvingas prioritera kring vilka områden som ska få bort sina löv först.

För att göra arbetet så effektivt som möjligt utgår kommunen från när och var temperaturen ofta är lägre, eftersom träden ofta fäller sin löv tidigare där.

– Vi börjar därför i höglänta kommundelar som Öjersjö, Kåhög, Mellby, Paradiset och delar av Sävedalen, säger Maria Lind.

LÄS MER: Stöd hemifrån viktigt för höga betyg – här erbjuder de gratis läxhjälp för alla

Därefter fortsätter de med Partille centrum för att sedan avsluta i de lägre liggande delarna av Sävedalen. Problemet om höstlöven däremot får ligga alltför länge på marken är att de kan ställa till det på olika sätt.

– Dels kan de orsaka halka, men också frysa fast i underlaget om temperaturen slår om till minusgrader. Då blir det svårt att rensa bort, säger Maria Lind och fortsätter:

– Sen kan det också dra ut på tiden med städningen eftersom alla löv inte rasar samtidigt.

LÄS MER: Landvettervägen stängs av hela helgen – trafiken leds om

Villaägare måste också städa

Några klagomål från invånarna brukar de trots den tid det tar att rensa löv inte få.

– Nej, då är det mer på våren när gruset ska sopas bort. Man verkar vara mer mån om att mota bort vintern än hösten, säger Maria Lind.

Förutom kommunens vägar och gator ansvarar Trafikverket för att Landvettervägen städas samt E20. Fastighets- och villaägare ansvarar sedan var och en för den gångbana som finns intill.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.