Därför står det tre cirkusvagnar i Kulturum

Under veckan har det hemlighetsfullt monterats och fixats i Kulturums foajé, och under lördagen stod det klart – utställningen Cirkus Planeten. Redan på premiärdagen var det många nyfikna besökare som tittade förbi.
– Vi skulle egentligen lämna tillbaka en bok, men barnen fastnade i foajén direkt, säger Teshu Dawodi.

ANNONS

För de som valde att besökta Kulturum under lördagen möttes de av en sällsam syn. I hela foajén har nämligen en hel liten cirkus flyttat in.

Det är Christian Berg, mer känd som ”Kapten Kryp” som ligger bakom. Tre dagar ägnade han åt att montera och bygga i ordning det som skulle komma att bli hans utställning ”Cirkus Planeten”.

– Jag reser runt med den här utställningen och har varit på många olika platser i regionen. Jag brukar alltid montera ihop allt själv på plats och då blir det ofta många som kommer fram och frågar vad det är, säger han.

ANNONS

För det som monterats är allt annat än vanligt. Det är tre cirkusvagnar, ett livscykelhjul och ett jackpottskåp. Materialet är för det mesta återvunna saker och delar som Kapten Kryp samlat på sig genom åren och sen skapat något nytt av.

Tittar man noga kan man se delar av ett gammalt sopnedkast, en telefon av äldre modell och en moraklocka.

– Vissa saker blir man extra förtjust i. Hela mitt vuxna liv har jag samlat på mig saker som jag tycker om. Sen har jag även haft turen att jag har hittat ett sätt att ta tillvara på allt.

”Vill skapa en fin kontakt med naturen”

Förutom fokuset på återvinning och att återanvända det vi har omkring oss så har utställningen främst fokus på de så kallade ”planetskötarna”. Alltså alla kryp och insekter som finns omkring oss i naturen och som hjälper planeten att fortsätta må bra.

– Nu är det mycket fokus på att klara oss från en global uppvärmning, men vad händer om man tar det steget längre – vad kan jag ge tillbaka till naturen? När jag har mina föreställningar så pratar jag mycket med barnen om vad de tänker om naturen och hur man kan hjälpa den, säger Christian Berg.

Eftersom utställningen och föreställningen, som ska hållas på Kulturum andra helgen i mars, främst riktar sig till yngre barn i åldrarna tre till nio år så försöker Kapten Kryp främst att få barnen att lära känna utemiljöerna.

– Det är klurigt att gå in på de tunga delarna med klimatet, då är det i första skedet viktigt att skapa en fin och god kontakt med naturen. Helst hade man väl velat ha föreställningar utomhus, men när det inte är möjligt känns det fint att ta in en bit natur i skolan eller i Kulturum och visa att naturen är kul och rätt magiskt med alla överraskningar den har, säger han.

"Barnen fastnade direkt”

När han frågar barnen vad de brukar göra för naturen redan nu är det många som nämner att de plockar skräp. Något han brukar diskutera är att man också kan tänka på att släcka utebelysningen när man går och lägger sig, för krypens och ”planetskötarnas” skull.

– Insekter kan fastna vid små glödlampor, så då kan man rädda liv på det sättet.

Under lördagen är det full aktivitet i Kulturums foajé när utställningen slog upp sina dörrar. En av besökarna är Teshu Dawodi med hennes två barn.

– Vi skulle egentligen lämna tillbaka en bok i biblioteket, men barnen fastnade direkt i foajén. Det var aldrig tanken att stanna här, säger hon.

Sonen Daniel Dawodi, 7 år, sitter vid jackpottskåpet och snurrar på hjulet som sitter intill. Sen går han nyfiket fram till de tre cirkusvagnarna som står på rad i foajén.

Han tycker det är spännande att se vad som finns därinne.

– Det är kul, därborta såg jag en måne, en telefon och en cirkel där man kunde ta in massa bollar, säger han.

Något att klura på

En annan som hittat till utställningen är Elsie Ekelund. Hon förklarar att hon inte är lika förtjust i insekter, men tycker det är spännande att gå runt och utforska och titta på de olika delarna.

– Det är roligt, säger hon och visar hur man kan snurra på livscykelhjulet.

Kapten Kryp menar att hans främsta förhoppning med utställningen är att väcka ett intresse hos barnen för krypen och för naturen.

– För vissa kanske det inte är naturligt att ta sig ut på helgerna, kanske kan det här locka ut dem mer. Sen hoppas jag först och främst att man börjar fundera på ordet planetskötare och klura på hur man själv kan ändra sitt sätt att leva, säger han.

LÄS MER:Från arbetslös till pionjär i fågelholkskonst: ”Folk frågar om de är till salu”

LÄS MER:Jens Lekman spelar på Kulturum: ”Let’s do this”

LÄS MER:Loui Sand berörde – på Stora scen i Kulturum

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS