Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Att äta lunch är viktigt, säger professor Maria Lennernäs. Och inte bara vad utan också när och hur. Bild: Collage
Att äta lunch är viktigt, säger professor Maria Lennernäs. Och inte bara vad utan också när och hur. Bild: Collage

Därför ska du äta lunch: ”Ät gärna tillsammans”

I dag drar Partille Tidning igång Lunchkollen där vi recenserar samtliga lunchställen i kommunen.
– Lunchen är viktig och du ska äta den vid rätt tid och gärna tillsammans med dina arbetskamrater, säger Maria Lennernäs, professor i Mat- och måltidskunskap vid Högskolan i Gävle.

LÄS MER: Efter nästan 30 år – nu stänger Li sin kinarestaurang

Hur äter du lunch? Har du med dig matlåda eller går du alltid ut och äter dagens rätt? Om du tillhör den senare kategorin så är det läge att hålla koll på Partille Tidnings Lunchkollen som drar igång med sin första recension i dag. Planen är att vi ska äta oss igenom samtliga kommunens lunchställen och guida dig rätt med minst en recension i veckan. Och oavsett hur du äter din lunch så är det, enligt Maria Lennernäs, viktigt att göra det. Hon är professor i Mat- och måltidskunskap och har har lagt stora delar av sitt arbetsliv på att forska och föreläsa om hur människor ska äta rätt. Lunchen är, tillsammans med frukost och middag, ett av dagens rejäla mål och vad och när du ska äta den styrs av kroppens två styrsystem.

Fyra timmar efter frukost

– Näringssystemet ser till att vi får i oss tillräckligt mycket näring och klocksystemet styr dygnsrytmen och när det är dags att äta. Det forskas mycket på det senare som säger åt oss att fördela matintaget över dagen så att vi inte blir trötta och irriterade, säger hon.

Om du äter en normalstor frukost klockan 7.30, en vanlig tid för yrkesarbetande, så kommer du fyra timmar senare känna att det är dags för påfyllning. Då bör lunchen intas och den ska bestå av ungefär en tredjedel av dagens totala kaloriintag. När du äter din lunch spelar alltså roll men också hur och vad du stoppar i dig.

LÄS MER: Gamla vantar får nya händer – här kan du lämna in

Ät inte framför datorn

– Maten ska vara varierad, om du har mackor med dig så är det kanske svårt att få i sig tillräckligt med grönsaker. Försök också att göra lunchen till en stund för återhämtning. Byt tempo och miljö och ät inte där du jobbar, de som blir störda i lunchen minns sällan vad de ätit eller hur mycket. Se lunchen som avkoppling, säger hon.

Havregrynsgröt och ägg

Maria Lennernäs är nöjd med det system som Sverige skapat för lunchen, att det finns bra dagens rätt med tillbehör att köpa på restaurang till ett rimligt pris, men en sak är hon inte bekväm med alls.

– Salladsborden dränks ofta i olja vilket ger ett enormt och onödigt kaloritillskott, där borde alla bättra sig. Annars tycker jag att det finns alla möjligheter att äta bra på lunchen.

Alla är naturligtvis nyfikna på vad en professor har skaffat sig för lunchrutiner och det visar sig att Maria Lennernäs skaffat sig två.

– Om vi är flera så äter jag ofta rester från gårdagens middag. Det blev laxlasagne igår till exempel. Men om jag är själv så blir det gärna havregrynsgröt, ett ägg, några skivor hårt bröd med keso och gärna lite kaviar och ett halvt glas juice, säger hon.

LÄS MER: Kalkon, grönkål eller lutfisk – det har Lotta Lundgren helst på julbordet

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.