Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Så här kan exempelvis ett brandflyg ser ut. Arkivbild.  Bild: Annika Karlbom
Så här kan exempelvis ett brandflyg ser ut. Arkivbild. Bild: Annika Karlbom

Därför flög brandflygen över Partille på måndagen

Just nu är det stor risk för skogsbrand på Västkusten. För att bevaka skogarna och stoppa eventuella bränder har räddningstjänsten beslutat att skickat ut brandflygplan.
– Skogsbrandsrisken är stor, säger Johan Helsing på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Under måndagen gjordes två flygningar. Rutten, eller som räddningstjänsten också säger ”slingan”, utgår från Göteborg.

– Vi har ansvar för en slinga som heter Olof 1. Den startar på Säve flygplats och går upp mot Tjörn, Stenungsund och Orust. Sedan in åt landet och ner mot Sjövik, Gråbo, Partille och sedan till Säve igen, säger Johan Helsing, regional insatsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Flera brandflygningar i sistone

Det är länsstyrelsen som ansvarar för brandflygningarna och man har avtal med frivilliga eller flygklubbarna. Men det är räddningstjänsten som beställer flygningarna om man anser att dessa behövs, dock utifrån länsstyrelsens kriterier. Det kan bland annat vara hur torrt det är i marken eller hur mycket det har regnat.

– Vi gör nya bedömningar varje dag om flygen behöver skickas upp. Syftet är att upptäcka skogsbränder tidigt och bevaka våra skogar. De kan skicka bilder till oss, säger Johan Helsing.

Därför är det är svårt att säga hur många flygningar som kommer utföras framöver. Men slingan ”Olof 1” flögs även i helgen som var. Och flygningar har även gjorts i andra delar av landet, som i norra delen av Halland.

– Då flög vi över Hylte, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka. Vi använder oss av flygplanen för de har en extremt god visuellt kapacitet. Det ser bränder på kilometerlånga avstånd. Det är tillgänglig terräng där det är lite folk som rör sig, säger Johan Wallin, inre befäl, på Räddningstjänsten Halmstad.

Kan bli regn redan under tisdagen

Det ser däremot att bli regn framöver. Redan under tisdagen, enligt SMHI:s prognos, och det kan komma upp till runt 16 millimeter nederbörd i Partille.

– Det har regnat extremt lite i april och det är väldigt torrt. Det behöver komma regn nu, säger Johan Wallin.

– Skogsbrandsrisken är stor. Vi värderar fortsatt och bedömer läget, säger Johan Helsing.

LÄS OCKSÅ: Flygplanen från Partille Energi väckte oroliga i Partille

LÄS OCKSÅ: Konflikt mellan lastbilsförare och bilist: ”Blev påkörd”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.