Ett av experten Richard Magnussons tips är att ha dubbdäck, både på fram- och bakhjulen.
Ett av experten Richard Magnussons tips är att ha dubbdäck, både på fram- och bakhjulen. Bild: Rebecka Kvint

Cykelhandlarens tips till vintercyklisten – det ska du tänka på

Med vintern kommer ett antal utmaningar för den som vill fortsätta ta sig fram på cykeln. Av många saker att ta hänsyn till är det särskilt en grej som många missar, enligt cykelhandlaren Richard Magnusson.
– Vår vinter är instabil numera därför tror flera att de klarar sig, säger han.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det är lite annorlunda att cykla på varma sommardagar än under vintern och dess oförutsägbara temperatur. Men bara för att temperaturerna börjar sjunka betyder det inte att man ska ställa cykeln i förrådet. Det handlar snarare om att vara väl förberedd och rustad inför säsongen, vare sig om man är en van eller ovan cyklist.

LÄS MER:Första hjälpen vid psykisk ohälsa – fritidsledare rustas för att hjälpa ungdomar som mår dåligt

Richard Magnusson, som driver Sävedalens cykel, berättar att det är ytterst viktigt att man syns när man är ute. Det gäller att man har reflexer och lampor på cykeln som varnar andra bilister, cyklister och fotgängare. Han rekommenderar också att man har heltäckande kläder som skyddar mot såväl vind som mot vatten. Man ska däremot undvika fleece och tjocka jackor.

– Det är bättre att bygga underifrån och med cykelunderställ. Och med tjocka jackor blir man alldeles för orörlig och väldigt varm, säger han.

Richard Magnusson, cykelförsäljare på Sävedalens cykel.
Richard Magnusson, cykelförsäljare på Sävedalens cykel. Bild: Privat

Viktigt att underhålla cykeln

En vanlig miss som flera cyklister gör varje år, enligt honom, är att man inte köper dubbdäck. Till skillnad från sommardäck har dubbdäck en mjukare gummiblandning vilket innebär att de inte stelnar lika snabbt. Dessutom ger de bättre grepp när det är slaskigt eller svartis.

– Vår vinter är instabil numera därför tror flera att de klarar sig men det är klart bättre att man satsar på dubbdäck, både på fram- och bakhjulet. Sedan ska man också tänka på att ta det lugnt när det är mörkt och blött säger han.

Ytterligare en aspekt som är av betydande karaktär under vinterhalvåret är underhåll. När det börjar bli halt ute och kommunerna saltar vägarna finns det stor risk för rost. Därför vill han att tvättar cykeln ordentligt för att hålla den borta från fukt och fett.

– Det är framför allt kedjan som får rostskador av all grus, salt och fukt som den utsätts för under vinterhalvåret. Salt är väldigt starkt därför är det viktigt att man sköljer cykeln och får bort det, säger han.

LÄS MER:Efter klagomålen: Nytt grus till gångslingan vid Prästtjärn

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS