Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Robin Aron
Arkivbild. Bild: Robin Aron

Coronasmittan minskar i Partille

28 nya fall av covid-19 bekräftades i Partille under vecka 37. Veckan innan var det 60 fall som registrerades.
Smittspridningen minskar också i hela regionen och det är första gången på tio veckor. Och 70,8 procent av regionens invånare är fullvaccinerade.

I början av året, under årets första vecka, registrerades det 226 bekräftade fall av covid-19. Smittspridningen i Partille minskade vid sportlovet för att därefter ta fart igen. Under vecka 15 var det 192 fall. Och den senaste siffran, från Folkhälsomyndigheten, för vecka 37, är 32 fall registrerade.

Smittan minskar för första gången på tio veckor

Totalt sett över hela Västra Götalandsregionen bekräftades 1 433 nya fall av covid-19 under vecka 37. En tredjedel av fallen bland ungdomar, i åldrarna 10-19.

– Pandemin är inte över, jag vill betona det. Smittspridningen är fortfarande hög bland yngre. Väldigt många i samhället är ovaccinerade eller har ännu inte fått sin andra dos. Till alla som ännu inte vaccinerat sig har jag bara en uppmaning – vaccinera er nu, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Följ med in i Nordens största Biltema

Färre läggs in på sjukhus

Allt färre läggs in på sjukhus enligt tillförordnad hälso- och sjukhusdirektör Jan Kilhamn. Under gårdagen, den 22 september, vårdades 64 på sjukhus för covid-19, varav sex fick intensivvård.

– Vaccination hjälper. Men nu gäller det att vi övertygar även dem som ännu inte tagit steget. Vaccinen fungerar. Utan vaccination riskerar du allvarlig sjukdom och i värsta fall död om du blir sjuk i covid-19, säger Jan Kilhamn i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Bil körde in i verkstad: ”Står med nosen in i fastigheten”

Stora vaccinationsdagen den 2 oktober

Enligt dagsfärska siffror från Folkhälsomyndigheten har 70,8 procenten fått en dos och 82 procent blivit fullvaccinerade i regionen.

För att få fler att vaccinera sig gör Västra Götalandsregionen en insats den 2 oktober. I Partille gäller det tre vaccinationscentraler.

Främst handlar det om att få fler att ta sin första dos. Men det går också att ta sin andra då, dock måste det ha gått fyra veckor mellan doserna. På flera vaccinationscentraler i regionen kommer det att finnas drop-in.

– Jag hoppas verkligen att många vill passa på att ta sin första dos under dagen. Vaccinet är fortfarande det bästa skydd vi har mot att bli allvarligt sjuk i covid-19, sade vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Vaccinationspass kan införas i framtiden

Under torsdagens presskonferens där de nationella siffrorna presterades var det stora samtalsämnet vaccinpassets vara eller icke vara. Socialminister Lena Hallengren (S) utesluter inte att det kan införas i framtiden, men ser i dagsläget inget behov.

– Ska regeringen besluta om att vi ska ha vaccinationsbevis, då vill vi känna att det kommer att ha en effekt, säger Hallengren.

Den 29 september kliver Sverige in i fas-4 av nedmonteringen av restriktionerna. Från och med då slopas de flesta av restriktionerna och det är det till exempel fritt fram för större publika evenemang. Även rådet om att jobba hemifrån tas bort.

– Det är dags för svenska folket att mötas igen, konstaterade Lena Hallengren (S) under en presskonferens på torsdagen.

LÄS MER: Lisebergs Halloweensatsning: Nytt skräckhus

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.