Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vaccinering hjälper, konstaterar Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i pressmeddelandet. Arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg
Vaccinering hjälper, konstaterar Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i pressmeddelandet. Arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg

Coronafallen minskar i Västra Götaland – första gången på tio veckor

Antalet covid-19-fall har ökat vecka efter vecka i Västra Götaland sedan i somras. Men nu har trenden brutits. Förra veckan minskade antalet fall – för första gången på tio veckor.

Statistik från Västra Götalandsregionen visar att 1 433 fall av covid-19 upptäcktes förra veckan – en minskning med 22 procent mot veckan innan.

– Pandemin är inte över, jag vill betona det. Smittspridningen är fortfarande hög bland yngre. Väldigt många i samhället är ovaccinerade eller har ännu inte fått sin andra dos. Till alla som ännu inte vaccinerat sig har jag bara en uppmaning – vaccinera er nu, säger Thomas Wahlberg, regionens smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Restriktionerna tas bort 29 september

Den 29 september tas de flesta covid-19-restriktionerna bort i Sverige. Thomas Wahlberg berättade i en intervju med GP i veckan att han tycker att det beslutet togs för tidigt.

Han ser framför sig ett läge med en ökad smittspridning och behov av nya skärpta rekommendationer redan i höst.

– Det är därför jag verkligen hoppas att folk är väldigt förnuftiga, även när man släpper många av restriktionerna, sade Thomas Wahlberg då.

Halverat antal iva-patienter

Samtidigt som de bekräftade covid-19-fallen har minskat ser läget inom sjukvården också ljusare ut, jämfört med för några veckor sedan. På onsdagen vårdas sex covid-19-patienter på regionens intensivvårdsavdelningar – vilket är en halvering på två veckor.

– Vaccination hjälper. Allt färre personer läggs nu in på sjukhus tack vare att många har vaccinerat sig. Men nu gäller det att vi övertygar även dem som ännu inte tagit steget, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i pressmeddelandet.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.