Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg

Coronafallen ökar igen – smittskyddsläkare varnar

Efter fem veckors minskning ökade covid-19-fallen i Västra Götaland förra veckan. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg betonar därför vikten av att stanna hemma vid symptom.

Fallen av covid-19 ökar med 23 procent i regionen, men på grund av den förhållandevis låga smittspridningen betyder det inte något dramatiskt sett till antalet fall.

Totalt upptäcktes 737 fall i hela Västra Götaland, vilket är fler än de tre senaste veckorna men färre än de sju veckorna dessförinnan.

LÄS MER: Villabrand i Furuskog – bostaden sotskadad

Ska stanna hemma vid symptom

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, ser emellertid risker med utvecklingen. Det faktum att restriktionerna lättades för en månad sedan har gjort att fler rör sig i samhället, men rekommendationen om att stanna hemma vid förkylningssymptom ligger kvar.

– Det har hela tiden funnits en smittspridning i samhället och nu ser vi en ökning av nya fall. Om du får symptom på luftvägsinfektion – stanna hemma och utsätt inte andra för smitta. Och om du inte har vaccinerat dig är det dags nu, säger Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Nasim, 26, bytte visselpipan mot boxningshandskarna

Vårddirektören: ”Vore oroande”

Folkhälsomyndighetens scenarier för hösten och vintern pekar på att smittspridningen av covid-19 kommer att fortsätta. Inom sjukvården finns en viss oro för det, även om antalet covid-19-patienter fortsatt är på låga nivåer.

– Situationen i vården är ansträngd och pandemin bidrar till att det tuffa läget består. Det vore oroande om smittspridningen skulle ta fart på nytt, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.