Cirkusskolan lockar barn från hela Partille

I Vallhamra får barn lära sig cirkuskonster och träffa nya kompisar. Initiativet har blivit en årlig sommartradition där man får vara precis som man är.
– Allt är svårt först, men sen blir det lätt, säger Linnéa och Elsa som är här för tredje året i rad.

ANNONS
|

Luftakrobatik, trapets, jonglering och enhjuling. Listan kan göras lång med alla aktiviteter som går att prova på Cirkus Drakens cirkusskola i Vallhamra. Och intresset är stort. Alla tre veckorna är nästintill fullbokade med förväntansfulla barn varav många är här för andra eller tredje året i rad.

– Det är jättekul att det är gratis, för det gör att många som kanske inte gör så mycket annat på sommaren kan få uppleva det här, säger Johannes Holmgren som själv gick i cirkusskolan när han var barn. Idag är han student och en av ledarna på Cirkus Draken. Han berättar att det totalt är drygt 100 barn som går i cirkusskolan i sommar. Alla får prova på allting, men ganska snart får de välja vad de tycker är roligast.

ANNONS

– Vi håller ju på med så kallad nycirkus. Här är det mer fokus på akrobatik och jonglering istället för elefanter. Vi har inga djur, säger han.

Har hållit på sedan 1993

Magnus och Ulla Alström är kända ansikten på fritidsgården. De har arbetat här sedan början av 90-talet och det var tack vare deras initiativ som cirkusskolan startade en gång i tiden.

– Jag höll själv på med cirkuskonster och en dag bad min syster Ulla mig att komma till skolan och visa barnen på fritidsklubben. Chefen som arbetade här då gillade idén och bad mig återkomma, säger Magnus Alström och berättar att han små småningom fick ett vikariat på skolan och har arbetat här sedan dess.

– 28 år senare jobbar jag kvar här. Jag kom aldrig härifrån tack vare cirkusen, säger han.

Fin atmosfär

En av ledstjärnorna på cirkusskolan är att det ska vara en härlig atmosfär där barn kan känna sig trygga utan att bli bedömda eller rangordnade.

– Inom handboll och fotboll måste man ofta vara duktig och så småningom sållas de bästa ut och så vidare. Hit kan man komma för gemenskapens skull och de får välja själva vad de ska göra, det är inte så uppstyrt, säger Ulla Alström.

Ganska snart bruka de som är lite äldre att lära de yngre och det handlar mer om att lära sig saker än att prestera.

Vill vara med nästa år igen

För Linnéa och Elsa är det tredje gången gillt på cirkusskolan och många av deras kompisar har också kommit hit. Enligt dem är det svårast att jonglera, samtidigt som allting går att lära sig.

– Allt är svårt först, men sen bli det lätt. Vi tycker om att klättra i tyg men då måste man bli stark i armarna. Det är svårt att välja vad som är roligast!

Enligt Linnéa och Elsa lär man sig många olika saker så det finns någonting för alla, och de är överens om att det inte är sista gången de är här.

– Vi vill vara med nästa år igen, men då helst som ledare, säger de.

Cirkusskolan är ett initiativ av Vallhamra fritidsgård för alla barn mellan 8 och 15 år.

LÄS MER:Rekordmånga unga har fått sommarjobb i Partille i år

LÄS MER:Startskott för sommarboken – Partille bibliotek väntar med röda påsar som ska fyllas

ANNONS