Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Laget Göteborg Cheer One Bobcats under tävlingen 2018. Bild: Olof Ohlsson
Laget Göteborg Cheer One Bobcats under tävlingen 2018. Bild: Olof Ohlsson

Cheerleadingtävling återvänder till Partille Arena

Nordic All Level Championchip hölls senast i arenan 2019. I år är närmare 140 startnummer redo att tävla i sporten som fortsätter att öka i popularitet.

Cheerleading, en sport som för mångas tankar till USA och collagefotboll, har i Sverige kommit att bli en ren tävlingssport. Mellan 4 och 5 december kommer den stora tävlingen med lag från hela Norden och Europa involvera närmre 2 000 utövare.

LÄS MER: Sävedalen vann borta mot Kongelf

– Det är en lagidrott. Den handlar så väl om gemenskap som samarbete. Man måste jobba ihop, säger Svenska Cheerleadingförbundets generaldirektör Katarina Eriksson.

Jobbar med att bredda målgruppen

Inom cheerleadingen finns det två stora huvudkategorier: performance och byggande där det sistnämnda har blivit mest populärt.

Skillnaden mellan sporten i Sverige och USA är enligt Katarina Eriksson att den är bredare i USA med bland annat matchverksamheter och bredare målgrupper.

– Vi jobbar just nu med att försöka bredda målgrupperna även här i Sverige. Få in äldre personer, fler killar och folk med olika bakgrunder, säger Eriksson.

LÄS MER: Megaloppis återvänder till arenan: ”Äntligen tillbaka”

För tillfället har sporten störst spridning bland tjejer i yngre tonåren och antalet utövare ökade med 9 procent året innan corona. Pandemin drabbade cheerleadingen likt många andra sporter och dess utövare.

Fjolårets Nordic All Level Championchip behövde ställas in men i år är tävlingen tillbaka med utövare och lag från unga tonåren upp till vuxen ålder.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.