Charlotte sätter fokus på kvinnokroppen – med hjälp av BH:ar

Charlotte Cronander Lindh har arbetat med kvinnokroppen under hela sitt yrkesverksamma liv, först som barnmorska, nu som konstnär. I samband med bröstcancermånaden oktober ställer hon ut i Kulturums foajé – med ett långt band av BH:ar.
– Den röda tråden symboliserar systerskapet, vi behöver varandra, säger hon.

ANNONS

Sedan oktober månad inleddes har besökarna på Kulturum mötts av en ganska ovanlig syn i foajén. En röd fingervirkad tråd med en mängd olika BH:ar, i en mängd olika färger och former, slingrar sig fram genom rummet.

– När jag hängde upp BH:arna i taket märkte jag att det var lite pinsamt och konstigt för vissa. Det blev liksom tydligt att det fortfarande är förknippat med intimitet och sexualitet, men för mig är en BH inte laddad med skam eller något man ska gömma, säger Charlotte Cronander Lindh.

Hon är konstnären som står bakom utställningen och verket hon valt att kalla ”Me and my sisters”, som under den internationella bröstcancermånaden ska bidra till att sätta fokus på sjukdomen.

– Mitt konstnärskap handlar till stor del om kvinnokroppen, därför känner jag en stor vördnad inför att det här verket får vara med och stötta brösthälsan och den bröstkärlek som vi behöver sträva mot, säger hon.

LÄS MER:Maja vågade börja måla – gjorde succé under Konstriket

Från barnmorska till konstnär

För just att känna kärlek om omtanke gentemot sin egen kropp som kvinna är något som är centralt i Charlotte Cronander Lindhs skapande.

Hon arbetade själv som barnmorska i många år med kvinnokroppen som vardag tills hon sjukskrevs 2017. Sedan dess har hon istället arbetat deltid som skolsköterska och ägnat sig helhjärtat åt konsten, men även där reflekteras hennes bakgrund i skapandet.

Förutom att ägna sig åt konst arbetar hon också mycket med att stötta kvinnor i att stärka sin kontakt med sin kropp.

– Kvinnokroppen har blivit så stigmatiserad, det är dags att släppa taget om det, säger hon.

För henne har kvinnokroppen alltid varit en naturlig del av hennes vardag i arbetet som barnmorska. När hon i dag möter kvinnor kan hon däremot märka att hur man väljer att betrakta sin kropp varierar.

– Jag förknippar bröst med något fint, medan för andra kvinnor kan det väcka något jag inte ämnar väcka, som rivalitet eller jämförande. Vi behöver släppa på konkurrensen och olikheterna, vi behöver respektera den egna unika kroppen vi har, säger hon.

LÄS MER:Pernilla en av 28 konstnärer när Konstrikets konstrunda återkommer

”Symboliserar systerskapet”

Med konstverket ”Me and my sisters” i Kulturum vill hon framförallt belysa alla kvinnors gemensamma ursprung, och att vi alla är sammanlänkade i alla våra olikheter.

– Den röda tråden är en navelsträng av fingervirkat garn och symboliserar systerskapet, vi behöver varandra. Det började med att jag samlade ihop BH:ar från kvinnor i min närhet, mamma, faster, döttrar sedan deras vänner och vänners vänner. Flera som själva genomgått bröstcancer har också bidragit till konstverket, säger hon.

Hon hoppas att konstverket kan väcka samtal kring kvinnokroppen. BH:ar av olika form, färg och storlek visar att alla är unika, men ändå samma.

Genom att ge brösten uppmärksamhet hoppas Charlotte Cronander Lindh också släppa på samhällets prägling av att kvinnokroppen inte får finnas och synas i vissa sammanhang.

– Jag vill att man ska uppmuntras att uppmärksamma sin egen kropp och ge den kärlek, som med en bröstmassage till exempel. Det är så viktigt att lära sig lyssna och känna in, för att veta vad man behöver för att må bra och njuta, men också för att upptäcka om något inte känns rätt. Bröstcancer är trots allt den vanligaste cancerformen bland kvinnor i Sverige i dag, säger hon.

LÄS MER:Vinylmässa lockade nyfrälsta musikälskare och veteraner

Kvinnokroppen i fokus

Förutom att ställa ut i Kulturum deltog Charlotte Cronander Lindh även i Konstrikets konstrunda. Då öppnade hon upp huset i Jonsered för besökare där alla rum möblerats om och fyllts från golv till tak med konst.

– Temat i mitt skapande blir här ganska tydligt, kvinnokroppen är mitt fokus, som yoni, det kvinnliga könsorganet, och bröst. Även navelsträngen som finns i Kulturum är också ett återkommande tema i andra verk, säger hon.

Snart ska konsten i huset plockas ner men utställningen ”Me and my sisters” finns kvar i Kulturum fram till sista oktober.

– Man kan reagera på två sätt när man ser BH:arna, antingen med att se bort eller med nyfikenhet. Jag hoppas man ska välja att titta närmare, läsa och lära sig mer, säger hon.

LÄS MER:Trots succén – A36 är samma gamla vanliga

Om bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor. Cirka 20 kvinnor insjuknar varje dag.

Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena. Det beror främst på att fler fall upptäcks tidigt och på bättre behandlingsmetoder.

  • Bröstcancer drabbar oftast medelålders och äldre kvinnor.
  • Medianåldern vid insjuknande är 64 år.
  • Färre än fem procent är under 40 år vid när de får diagnosen.
  • Cirka 30 procent av all cancer hos kvinnor är bröstcancer.

Källa: Cancerfonden

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS