Centerns toppnamn får skippa lokala valvakan

Anna Strand är Centerns toppnamn i Partille. Men under valdagen jobbar hon i demokratins tjänst och är opolitisk.
– Det blir ingen valvaka för mig. Det är skillnad mot tidigare, säger Partilles ordförande i valnämnden som ska tillbringa kväll och natt i kommunhuset för rösträkning.

ANNONS
|

Valnämnden i Partille kommun ansvarar för att valet kan genomföras enligt alla konstens regler. Anna Strand är ordförande och kan vid 17-tiden konstatera att allt verkar vara i sin ordning ute i vallokalerna.

– Det har flutit på bra. Känns skönt och jag hoppas på ett högt valdeltagande, säger hon.

På ställen runt om i landet har det rapporterats om långa köer vid vissa vallokaler. I Partille har det stundtals funnits köer vid till exempel Oxledsskolan och även i Vallhamra men inget som har orsakat några problem.

Om det uppstår kö när vallokalen stänger vid 20.00 har Anna Strand lugnande besked att ge.

ANNONS

– Står man i kön vid 20.00 får man rösta. Vi släpper in alla i vallokalen. Det är precis som vid förtidsröstningen i Allum. Där stängde vi 18.00 men eftersom det var folk i kö fick de komma in och rösta. Det tog nog en timme efter stängning innan alla var klara, säger hon.

När alla röster har lämnats i vallokalerna runt om i Partille skickas valsedlarna till kommunhuset för den slutliga sammanräkningen.

När är det färdigräknat med rösterna till kommunvalet?

– Ja, den frågan har jag också ställt. Förra stora valet vi hade var de färdigräknade vid 03.30. Men nu ska det vara mer uppstyrt. En gissning är att vi är färdigräknade mellan tolv och ett på natten.

LÄS MER:En dag kvar – så tänker de som hade lägst valdeltagande sist

LÄS MER:Partilleväljarna kom i ett lugnt flöde till de centrala vallokalerna

ANNONS