Casper Janebrink och Arvingarna genom åren – från lejonman till champinjonfrilla

Arvingarna har bjudit upp i 30 år. Har de hållit stilen? Partille Tidning tar skivomslagen till hjälp för att se hur djupt tidens tand bitit.
– Jag såg ju ut som en valp, säger Casper Janebrink.

ANNONS

Arvingarna debuterade på skiva med Coola killar 1992 och redan då ville de göra skäl för plattans namn. Som arvingar till ”gamla” Flamingokvintetten hjälpte de till att utmana bilden av ett dansband som mossigt och sig själva som buggvänliga popkillar.

När Partille Tidning träffade Casper Janebrink inför premiären av Så mycket bättre i förra veckan passade vi på att prata lite om de olika stilarna genom åren. Och om hur han ser på dem i dag.

– Det jag framför allt tänker är att jag ser bättre ut nu än när jag var 25, då såg jag ut som en liten valp. Det hände något vid 35, då mognade utseendet, säger han.

LÄS MER:Äntligen Så mycket bättre för Casper Janebrink

En alldeles för stor kavaj

Casper har alltid varit drivande i hur Arvingarna ska framställa sig och planerade ofta, med eller utan stylist, hur omslagen till skivorna skulle bli. Och när han tänker på några av dem i dag så är han kanske inte 100% med på hur han själv tänkte.

– På Coola killar har jag en gigantisk kavaj, den hade varit stor på mig även idag när jag själv blivit större. Och några av de grälla skjortorna senare under 90-talet var kanske inte så nice, skrattar han.

På lördagskvällen träder Casper Janebrink in i Så mycket bättre på riktigt. Häng med nu när Partille Tidning tar en svängom längs minnenas allé och kollar igenom alla Arvingarnas albumomslag från 1992 till 2021.

1992 Coola killar

Ingen fyr

Valpigt var ordet. Caspers snedkammade lejonman mixad med enorm skräddarsydd kavaj och Bon Jovi-boots är minst sagt märklig. Men oj vad charmiga de ser ut och stort plus för fingerknäppet.

1993 Eloise

Ingen fyr

Det stora genombrottet med Eloise i Melodifestivalen innebar en lagom städad svärmorsdrömslook med bara en gnutta sängkammarblick. Caspers smile smälter isen i damernas eftermiddags-Gin Tonic.

1994 Tjejer

Ingen fyr

Avklippt lumberjackskjorta instoppad i vad som sannolikt är ett par hårt åtdragna 501:or. Bredbent som Bruce Springsteen men mjuk som ett sköljmedel. Och längst bak står Tommy Carlsson som värsta Lars Demian-rebellen. Fulländat.

1995 För alltid

Ingen fyr

”Våga kolla bort”-omslaget som alltid kommer en bit in i karriären. Gulddetaljerna är magiskt dansbandsflashiga och Casper har fått bättre ordning på sidbenan än på Tjejer och det liknar allt mer en snedlagd champinjonfrilla á la Nick Carter i Backstreet Boys. Ringarna i örat? Ja, dom syns ju i alla fall.

1997 Nya spår

Ingen fyr

Det är ju lite synd att ingen sa åt fotografen att man plåtar i studio för att slippa se skärmväggar och jox, men men ... Kostymstilen är något av en foxtrot-variant på Kents kavaj- och sneakersorgie på Verkligen från 1996 och de gör den båda ungefär lika ”bra”. Casper har hittat väteperoxid i ett badrumsskåp på någon fest och gått bananas. Det blekta skulle hänga i länge.

1999 Lime

Ingen fyr

Arvingarna goes Warhol, arty farty är bara förnamnet. Inget här har åldrats med någon som helst värdighet, möjligen bortsett från Caspers mycket självklara blick.

2001 Diamanter

Ingen fyr

Nu dyker vi ut på allt djupare vatten. Neon, pastell och raggardenim. Släng in lite danska seriefigurerna Aqua och en helt sjövild igelkott på Caspers huvud så har vi möjligen Arvingarnas svagaste look genom åren?

2002 Collection

Ingen fyr

Ja alltså, det finns en hel del att säga men det mest rimliga måste ändå vara: vad i hela fridens namn är det som händer? Vi har sett snyggare kopior av Armani-kopior på en bakgata i valfri turistfälla. Och frisyrerna? Har samtliga inblandade backat snabbt i motvind? Låt oss alla glömma 2002.

2005 8

Ingen fyr

Så ja, back in business. Rufsigt och busigt och lite småfräckt när eight ball blev grejen på åttonde albumet. Bakgrunden med poolbotten/grönkål väcker en och annan fråga men i övrigt är det inte mycket att snacka om.

2013 Änglar och en massa kärlek

Ingen fyr

Vi goppar åtta år framåt i tiden och vips har Casper Janebrink, som han själv uttrycker det, gått från valp till man. Rekorderligt skäggstubb och ett stabilt grepp om Hagström-basen. Smokingjacka i sammet och tajta jeans. Casanovanäsduk och burr på skallen. Där satt den.

2019 I do

Ingen fyr

Vi ska ju alla den grånande vägen vandra och kom inte och säg att inte Arvingarna gör det med äran i behåll. Framförallt Tommy Carlssons (längst till höger) utveckling till karaktär i Sons of Anarchy är imponerande. Caspers frisyr osar möjligen lite ”Farväl till ungdomen” men hållningen förlåter.

2021 Tänker inte alls gå hem

Ingen fyr

På ett nästan Beatleskt eller Queenskt vis radar Arvingarna 30 år senare upp sig för sitt tjusigaste omslag i karriären. Allt från färger till frisyrer och en oväntad hipstermössa glänser på en kvartett dansbandsgrabbar i sina bästa år.

ANNONS