Casa Montessori-elever springer lopp – till förmån för svårt sjuka barn

Under fredagen sprang över hundra elever på Casa Montessori Skolloppet –för varje varv en elev springer skänks fem kronor till Barnhjärnfonden. Föräldern Sofia Ingvarsdotter var en av initiativtagarna till loppet.
– Vi är med för att göra skillnad, ingen ska behöva gå igenom det, säger hon.

ANNONS
|

Skolloppet är ett internationellt motions- och välgörenhetslopp där skolelever från Sverige, Danmark, Norge och Finland springer till förmån för svårt sjuka barn. De som står bakom arrangemanget är Team Rynkeby Fonden som länge arbetat med insamlingar till förmån för barncancerfonden.

För sex år sedan infördes det första Skolloppet vars insamling går till barnhjärnfonden och i år deltar skolor i nio olika länder. I Sverige deltar upp till 444 grundskolor och totalt över 119 103 elever.

I Partille valde Casa Montessori att haka på, tack vare att föräldern Sofia Ingvarsdotter kom med förslaget. Hon fick själv upp ögonen för Team Rynkeby förra året och planerar själv att cykla till Paris i sommar till förmån för fonden.

ANNONS

– Jag engagerar mig för att få vara med och hjälpa barn. Vi är med för att göra skillnad, ingen ska behöva gå igenom det, säger hon.

Rektor: ”Nappade direkt”

När hon kom med förslaget till rektor Mars Bergdahl på skolan var det för honom självklart att haka på.

– Det nappade vi på direkt, säger han.

Under fredagen 6 maj var det äntligen dags. Längs den stora gräsplanen framför skolan hade en bana på 450 meter markerats och för varje varv som en elev springer kan föräldrarna skänka fem kronor till barnhjärnfonden, som fokuserar på forskning om sjukdomar i hjärnan hos barn.

– Tack vare loppet kan också lärarna prata med eleverna i utbildningssyfte om barncancer och hjärnan, som psykisk ohälsa, säger Sofia Ingvarsdotter.

Idrottsläraren Martin Dahlberg är en av de som gör Skolloppet möjligt, och han bekräftar att eleverna haft många frågor på temat.

Huvudsyftet med Skolloppet menar de däremot framför allt är friskvård.

– Barn mår bra av att röra på sig, och här handlar det om barn som springer för barn.

Walter sprang Skolloppet tillsammans med sina klasskompisar, efteråt fick alla ett eget armband.
Walter sprang Skolloppet tillsammans med sina klasskompisar, efteråt fick alla ett eget armband. Bild: Sara Höglund

Emma Wieland:”Jag är jättetaggad”

Vid ettiden på fredagseftermiddagen gick startskottet och längs startlinjen stod över hundra av skolans elever, ivriga att springa i väg.

En av dem var Emma Wieland som går i sjätte årskursen.

– Jag är jättetaggad, det ska bli kul att springa. Det känns också bra att bidra med fem kronor per varv så att barn med cancer kan överleva, säger hon, och kompisarna Agnes Fagerlin och Wilma Tranberg håller med.

Tystnaden la sig över området strax innan idrottsläraren Martin Dahlberg blåste i visselpipan – sedan bar det av.

Många tog sig runt flera varv, och när Agnes, Emma och Wilma kom i mål kunde de konstatera att de tillsammans sprungit åtta varv. När samtliga elever avslutat sin löptur stod det klart att några i äldre årskursen sprungit upp till 20 stycken.

– Det var svårt eftersom det var lite gropigt i marken, men eftersom vi tränar handboll är vi vana att springa, säger Agnes Fagerlin.

LÄS MER:Internationella Engelska skolan fick nej av politikerna

LÄS MER:Paviljonger på Vallhamraskolan för 160 barn ska upp till hösten

LÄS MER:Ungdomsambassadörer arrangerar egen fotbollsturnering

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS