Camilla, 42, om valet: ”Verkar väldigt rörigt”

Innan de sista rösterna räknats under onsdagen är det extremt jämnt mellan de två blocken inom politiken på riksnivå.
Dagen efter de lagt sin röst är några av väljarna som Partille Tidning träffar i centrum oroliga för hur det ska vara möjligt att skapa en stark regering.
– Det verkar väldigt rörigt, säger Camilla Larsson.

ANNONS
|

Det är ingen överdrift att hävda att det är ruskigt jämnt i riksdagsvalet. På måndagsmorgonen skiljde bara 47 000 röster och ett mandat mellan Ulf Kristerssons och Magdalena Andersson troliga regeringsunderlag.

Partille Tidning har gått ut och frågat några av väljarna av vad de tycker dagen efter de lagt sin röst.

Camilla Larsson, 42, som är på besök i Partille men bor i Göteborg, tror att vi kan hamna i en liknande situation som efter förra valet, där en regering kunde tillträda först efter en 131 dagar lång förhandlingsprocess och fick regera med oppositionens budget.

– Det verkar väldigt rörigt den här gången också. Det blir så när vissa partier vägrar att prata med varandra eller regera med varandra, säger hon.

ANNONS

Tror det blir svårt att bilda regering

70-åriga Lisbet Molin, som också hon bor i Göteborg, håller med.

– Jag tror det blir svårt att bilda en stark regering. Det är för mycket tjafs och det behöver vi inte som världen ser ut nu. Det behövs struktur och det finns inte just nu, säger hon.

Peter Wallin, 59, från Olofstorp är inne i liknande tankebanor.

– Man är ju orolig att det ska bli samma sak igen. Egentligen spelar det ingen roll vilken färg man har på sin hy eller vilken partitillhörighet man har så länge demokratin får jobba. Det har inte funkat de senaste åren, man kan inte stänga ute partier på det sätt som gjorts, säger han.

Sista rösterna räknas på onsdag

Han efterfrågar en ledarfigur med stort hjärta och tycker att Sverigedemokraten Jimmie Åkesson är en sån person.

– Jag vill ha en människa med stort hjärta. Precis som Olof Palme värnar han om folket. Många politiker idag har inte koll och har aldrig haft ett riktigt jobb. Hade Magdalena Andersson varit självkritisk och gått ut med vilka fel Socialdemokraterna gjort under de senaste mandatperioderna hade jag respekterat henne och jag tror att de hade tjänat många röster på det. Nu måste vi ha ett nytt styre, säger han.

Hur mandatfördelningen blir i slutändan avgörs under onsdagen då de sista rösterna räknas. Det handlar om ett par hundra tusen röster. En tredjedel av dem är utlandsröster, som traditionellt brukat luta åt högersidan. Resterande är förtidsröster som kommit in sent.

LÄS MER:Höjda löner ska locka personalen till vården

LÄS MER:Partilleväljarna kom i ett lugnt flöde till de centrala vallokalerna

LÄS MER:Hesse och Carlsson om valspurten och valvakan ikväll

ANNONS