Bröderna spökar ut huset till Halloween – för Barncancerfonden

För bröderna Göran och Martin Andersson började allt med en jordhög på tomten som de tyckte såg ut som en grav – sedan dess har allt eskalerat. I dag är skräckhuset på Magnusvägen i Sävedalen känt över hela Partille, och läskigare kommer det att bli.
– I år började vi spinna på nya vansinniga idéer redan i somras, säger Göran Andersson.

ANNONS

Vid en snabb anblick tycks huset på Magnusvägen 55 i Partille vara som vilken villa som helst, men om man stannar till och tittar extra noga så ser man att det är något som inte riktigt stämmer.

I takt med att halloweenhelgen närmar sig har det dykt upp allt fler konstiga figurer på husets veranda – i en stol sitter en clown med ett blodigt svärd och vilar sig, i taket svävar ett skelett med svarta skräckinjagande vingar och ju längre in i huset man kommer, desto värre blir det.

– Innan halloweenhelgen brukar vi diskutera hur mycket man faktiskt kan skrämmas innan någon blir illa berörd, vilket det alltid är någon som blir. Nånstans får man ju liksom hitta en balans. Det har varit barn som börjat gråta och tyckt det varit riktigt läskigt, men vi brukar alltid säga att vi inte kan ta ansvar för era barns mardrömmar, säger Göran Andersson.

Bygga monster – största fritidsintresset

Under de senaste åren har han tillsammans med brodern Martin Andersson satsat allt mer tid och pengar på att utveckla halloweenutställningen i villaträdgården.

– Några prylar köper vi men det mesta bygger vi själva, jag och min bror. I år började vi spinna på nya vansinniga idéer redan i somras, sen börjar vi nån gång i augusti och bygga.

Han förklarar att de använder egentligen allt de kan hitta för att bygga sina halloween-monster. När de förra året arbetade med att få ihop en zombiehund blev pälsen tillverkad av en fluffig filt från Görans vardagsrum, tarmarna som hänger ut genom magen tillverkades av fogskum och skelettet till monstren består oftast av format hönsnät eller hopsvetsat armeringsjärn.

– Vi brukar ta det vi har, man får vara kreativ. Martin är väl mest specialiserad med de mekaniska och elektroniska delarna, redan som barn brukade han plocka isär olika maskiner för att förstå hur de fungerade. Nu är det han som programmerar till exempel ett skelett som ligger i en kista på tomten att resa sig upp ungefär en gång i minuten, säger Göran Andersson.

Förvandlas till ett skräckhus

När man får en titt bakom kulisserna förstår man hur kunnig Martin faktiskt är. För att återanvända så mycket som möjligt till sina skapelser berättar han att han ibland plockar med sig trasiga tekniska delar från en skrot och använder det på ett helt nytt sätt.

– I somras hittade jag en halv gammal elsparkcykel som jag sedan använde delarna av för att driva runt en flygande döskalle med vingar mellan träden i trädgården. Det tog ett bra tag att få det att fungera, det blev en hel del motgångar, men till slut gick det, säger Martin Andersson.

Och mer därtill blir det. Kombinationen av verklighetstrogna monster, automatiska rörelser, ljud och ljuseffekter med rökmaskiner gör att villatomten under halloween-natten förvandlas till något som skulle kunna vara plockat från ett av Lisebergs spökhus, eller en väldigt verklig mardröm.

– Jag är ju förtjust i skräckfilmer och skräckestetiken, sen har vi väl fått en form av en kreativ ådra från vår mamma som alltid pysslat med saker och ting. Vi har framförallt väldigt roligt när vi bygger och försöker ha barnasinnet kvar. Sen är det kul att se hur mycket folk som kommer, säger Göran Andersson.

Började med en jordhög

Och att huset uppskattas i Partille står klart. Redan några veckor innan sista helgen i oktober har Göran blivit stoppad i matbutiken av tidigare besökare som frågar om det blir något i år igen.

– Förra året var ett hundratal personer på gatan runt huset samtidigt, jag blev nästan orolig när det kom bilar.

Men hur kom det sig att ni började pynta tomten inför halloween från första början?

– Allt började ju egentligen med att jag och brorsan breddade parkeringen för några år sedan så det blev en stor jordhög på tomten. Precis innan hade vi varit i San Francisco där man satsar på att pynta huset till halloween på ett helt annat sätt än i Sverige. Så när jag gick förbi högen tänkte jag att det såg ut som en gravkulle. Det ena ledde till det andra och jag snickrade ihop ett kors och hängde upp en snara, säger Göran Andersson.

Hans fru Sandra fick en smärre chock när hon kom hem den dagen, men lugnade sig senare när hon förstod vad det handlade om.

– Hon har verkligen ett tålamod av guld. Sen har ju hon också blivit en del i det här och delar ut godis till de som kommer. Jag vet inte hur många kilo vi delade ut förra året, säger Göran Andersson.

Här är jordhögen som sedan blev en kyrkogård, i dag har halloweenpyntet nått nya nivåer på Magnusvägen i Sävedalen.
Här är jordhögen som sedan blev en kyrkogård, i dag har halloweenpyntet nått nya nivåer på Magnusvägen i Sävedalen. Bild: Göran Andersson

Skänker allt till Barncancerfonden

Med tiden lade de sedan märke till att folk som passerade började fotografera, och tomten blev bara mer och mer populär att besöka. Det var då fick Göran ännu en ny idé.

– Då tänkte jag såhär, vi tycker ju detta är skitroligt, och folk uppskattar det. Då ska vi också göra något vettigt av det hela. Det var då jag satte mig och reggade detta på Barncancerfondens sida och fick några QR-koder att skriva ut. Sen tror jag det bara gick några dagar så hade det ramlat in några tusenlappar, sen fattade jag att det tog några bankdagar för resten att komma in. För en vecka senare var vi uppe i närmare 19 000 kronor, säger han.

Målet i år är att slå det rekordet och samla in åtminstone 25 000 kronor till.

– Inget barn ska behöva bli sjukt i cancer. Vi har förstått att fonden gör ett bra jobb där mycket går direkt till verksamheten.

För trots all tid som bröderna lägger på att bygga monster, montera och installera dem, och för att inte tala om alla tusenlappar de lägger på material varje år, så tar de inte betalt för egen vinning.

– Barnen är ju det viktigaste vi har, så det blev istället barncancerfonden och kommer fortsätta vara den organisation som vi uppmuntrar besökarna att swisha till. Jag hoppas folk är generösa och lägger en slant, även om det är tuffa tider just nu.

För under lördagen 29 oktober är det återigen dags för årets halloweenfirande att gå av stapeln, som enligt Göran välkomnar sina första besökare strax efter klockan sex på kvällen.

– Vi kör igång efter mörkrets inbrott.

LÄS MER:Gastkramande skräck – när spökena återvände till Jonsered

LÄS MER:Anrika butiken öppnar pop-up i Allum

LÄS MER:Bortglömda spritbaronen härjade på Partille herrgård

ANNONS