Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Bristen på p-platser får företagare att agera

Företagare efterfrågar fler p-platser vid Partille Arena. Redan nu drabbas verksamhet när antalet p-platser minskat jämfört med innan pandemin. Ansvariga menar att besökare tidigare varit bortskämda med att kunna använda ”bonusparkeringar” som var avsedda för annat.

Framför Partille Arena byggs det hundratals bostäder just nu. De p-platser som fanns vid entrén till arenan på den tidigare tomma ytan har försvunnit. Enligt kommunen finns cirka 700 p-platser i olika parkeringar runt Arenan. Men det är för få parkeringar och räcker inte till när restriktionerna nu ska försvinna och evenemangen dra igång igen. Det skriver företagarna i Partille Arena till kommunen. I brevet skriver representanter för Coop, restaurang John Scotts, handbollsklubben IK Sävehof och träningsanläggningen Improve om att besökarna kommer svika när det finns för få p-platser.

– Vi är väldigt oroliga över att det kommer att bli ett problem, och får vid det problemet och det inte löser sig snabbt så får vi ett extremt stort bekymmer att driva ett träningscenter här, säger Johan Knutsson, platschef och delägare för Improve i Partille Arena.

Han berättar redan nu om medlemmar som ringer och avbokar gympass, vissa veckor kan det handla om 15-20 kunder i veckan.

– Vi har medlemmar som ringer till oss och säger ni får ta bort mig från klassen, för jag har ingen möjlighet att komma för det finns inga parkeringar, säger Johan Knutsson.

Johan Knutsson, platschef och delägare på Improve, har redan idag kunder som inte hittar parkering vissa tider på dagen och som tvingas avboka sitt gympass. Bild: Shamiram Demir
Johan Knutsson, platschef och delägare på Improve, har redan idag kunder som inte hittar parkering vissa tider på dagen och som tvingas avboka sitt gympass. Bild: Shamiram Demir

Är det här kännbart för verksamheten menar du?

– Det är definitivt kännbart för oss och framförallt nu efter pandemin då vi brottas med att komma tillbaks igen. Därför ser vi att det finns ett stort behov av parkeringar, säger Johan Knutsson.

Han är inte ensam om att oroas över hur det ska bli när är rekommendationerna om begränsat antal åskådare släpps i slutet av månaden. Inom kort är det fritt fram för stora kulturevenemang och matcher.

– När publiken börjar hitta tillbaka till Partille så kommer det bli ett jätteproblem. Folk kommer inte hitta några parkeringar, säger Mattias Billberg, som driver John Scotts restaurang.

Mattias Billberg, som driver restaurang John Scotts, är en av företagarna som skriver till kommunen om sin oro för att parkeringarna inte kommer räcka till för besökarna vid stora evenemang framöver. Bild: Shamiram Demir
Mattias Billberg, som driver restaurang John Scotts, är en av företagarna som skriver till kommunen om sin oro för att parkeringarna inte kommer räcka till för besökarna vid stora evenemang framöver. Bild: Shamiram Demir

– Vi vet att när det var stora evenemang då räckte inte p-platserna till och då var det en del hemvändande, säger Stefan Albrechtsson, klubbdirektör på IK Sävehof.

Stefan Albrechtsson, klubbdirektör på IK Sävehof, oroas också över att publiken kommer att svika framöver när det saknas parkeringar vid arenan. Bild: Shamiram Demir
Stefan Albrechtsson, klubbdirektör på IK Sävehof, oroas också över att publiken kommer att svika framöver när det saknas parkeringar vid arenan. Bild: Shamiram Demir

Vägskyltar med uppdaterad information om p-platser saknas

Företagarna kritiserar också informationen utåt till bilister om lediga p-platser kring arenan. Dels att det saknas skyltar som visar var det finns parkeringsplatser från Partille centrum och andra rondellen vid Partille Port, men också att de digitala skyltarna inte kommit upp till P-husets in- och utfart vid intilliggande Coop.

– Många hittar inte till den parkering som finns i dag, det är en stor del av problemet, konstaterar Mattias Billberg.

Även Johan Knutsson tror det är en del av problemet.

– Även om det finns en parkering som är ledig så ser inte kunden det, säger han.

Företagarna vill ha simhalls-tomten till parkering

Företagarna föreslår i sin skrivelse att området där det planerade simhallsbygget ska komma igång om ett par år ska göras om till tillfälliga p-platser. Något som skulle skapa cirka 300 p-platser, menar de. De kan också tänka sig att bidra med 100 000 kronor för att bistå kommunen att göra om platsen tillfälligt.

– Vi förväntas oss inte att det blir asfalterat, inte heller att det blir belysning där, utan det handlar om att jämna ytan, göra en in-fart och utfart och jämna det med marken och möjligtvis lägga på oljat grus och packa det, säger Johan Knutsson.

– Jag hoppas vi hittar en snabb käck lösning, så alla kan vara nöjda. Man vill ha ett levande Partille Arena, säger Mattias Billberg.

Dessutom lyfter företagarna en mer permanent lösning i parkeringsfrågan där cirka 70 eventparkeringar skulle skapas utmed Arenavägen.

– Jag har ett ansvar gentemot mina medlemmar, för rehaben och seniorer som är en stor grupp, de kan inte gå hur långt som helst, och därför så måste jag hitta en lösning annars har jag inget jobb kvar, säger Johan Knutsson.

Kommunen bedömer att vardagsbehovet av p-platser täcks in

Enligt beräkningar som kommunen gjort i år räknar man med att det finns 730 parkeringsplatser för besökare kring Partille Port. Siffran kan skifta något eftersom det pågår byggen i området och p-platser delvis kan användas för byggetablering.

kommunen konstaterar dock att det vid ”vardagsevenemang” kan finns ett underskott. Ett evenemang som en större handbollsmatch en gång i veckan med omkring 1000 till 2000 besökare till Arenan skulle då betyda att det saknas cirka 200 p-platser kring Partille Port. Därför utreds parkeringsfrågan just nu.

Bilburna till Partille Arena har varit ”bortskämda”

Samhällsbyggnadschefen tror att besökare varit bortskämda med entré-nära parkeringsplatser på platsen där PEAB nu bygger bostäder och som fungerat som en ”bonusparkering”. Framöver måste besökare till området ändra sitt beteende.

Sofia Hellberg, samhällsbyggnadschef på Partille kommun, förklarar att parkeringsfrågan är komplex.
Sofia Hellberg, samhällsbyggnadschef på Partille kommun, förklarar att parkeringsfrågan är komplex.

– Det kan bli att man får ta en promenad på några minuter från sin bil, säger samhällsbyggnadschefen Sofia Hellberg.

I slutet av september kommer samhällsbyggnadskontoret, som utreder parkeringsfrågan, att träffa kommunstyrelsens arbetsutskott. Då presenteras problematiken kring parkeringsfrågan. Ansvariga på kommunen arbetar för att komma fram till ”ett rimligt parkeringserbjudande”.

– I det ordet ligger att vi måste tittat på hur många platser finns det, hur långt är det rimligt att man promenerar, och hur kan vi se till att folk som behöver parkera faktiskt hittar fram till dem?, säger samhällsbyggnadschefen Sofia Hellberg.

Har ni några konkreta lösningar redan nu?

– Det finns olika sorters lösningar, vissa av dem kan gå fort om man ser att de behövs. Återigen, det finns ett väldigt stort antal platser tillgängliga, beroende på hur långt man får anse att det ska vara okej att behöva gå till den aktivitet man ska göra.

Kan ytan framför Arenan, där simhallen ska byggas, vara en tillfällig lösning?

– Det är en möjlighet, absolut. Det är en fysisk yta som det går att göra nånting på. Men vi tror inte att det är en bra idé, för det är också bonusplatser och kostar en hel del att göra i ordning. Dessutom så är det ett beteende som vi måste jobba bort efteråt, säger Sofia Hellberg.

Kostnaden kan landa på mellan en till två miljoner kronor, långt ifrån de 100 000 kronor som företagarna erbjudit sig att lägga ut. Den senaste parkeringsutredningen från år 2012 är inte aktuell, i takt med att detaljplanen för området har uppdaterats.

– Parkeringsutredningen från 2012 har nog överskattat hur mycket parkeringar som kunde samnyttjas. Alla verksamheter i området har sin maxtid ungefär samtidigt, vilket är en vardagskväll, förklarar Sofia Hellberg.

Hon förklarar också att det handlar om att arbeta mycket mer med skyltning.

– Vi förstår att det finns en oro, men vi ser också att det finns en parkeringsresurs som inte har använts på länge.

Till exempel kan parkeringen vid Hubertusvägen användas mer. Vid området Forellen finns en vanlig betalparkering som också kan användas. Dessutom finns diskussioner med Biltema om att använda parkeringen där framöver.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i Appstore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.