Brand på Furulundsskolan

Det brann med öppna lågor på Furulundsskolan under natten till onsdagen. Tolv brandbilar var på plats och bekämpade elden – fram till morgonen. Polisen utreder händelsen som grov skadegörelse.

ANNONS
LocationFurulund||

Klockan 02.17 kom larmet om branden i Furulund och räddningstjänsten tillsammans med polis och ambulans kallades till platsen.

– Vi är på plats just nu och arbetar. Vad jag förstår så har vi haft en ganska god effekt och påbörjat släckningen. Det brann med öppna lågor genom något fönster när vi kom fram, sa Peter Zettersten, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg i ett tidigt skede.

Enligt räddningsledare har det varit runt 20 räddningsmän i insatsen och som mest 12 enheter på plats. Boende i området vaknade av att det luktade rök.

– Det har brunnit i ett par klassrum och sedan har det spridits rök, bland annat via ventilationen i byggnaden, säger Johan Helsing, insatschef och räddningsledare på plats.

ANNONS

”Försökte dämpa spridningen”

Räddningstjänsten kunde snabbt få kontroll på branden och förhindra en större spridning.

– Vi försökte dämpa spridningen från utsidan. När nästa bil kom så gick vi in från insidan för att säkerställa konstruktion och förhindra vidare spridning, säger Johan Helsing, insatschef och räddningsledare på plats.

Polisen har varit på plats och tagit bilder

Det är fortfarande okänt exakt vad som orsakat branden.

– Någon brandorsak kan jag inte uttala mig om. Polisen har varit här och tagit bilder, säger Johan Helsing.

Polisen var på plats under natten och genomförde en mindre teknisk undersökning och tog bilder på de drabbade lokalerna. De utreder nu händelsen som grov skadegörelse.

– Vi har en anmälan upprättad men jag har ingen information om vad vi ska göra ytterligare där. Vi får invänta räddningstjänstens information, det kan ju ha varit något tekniskt fel i fastigheten som orsakat branden det vet inte vi, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg på onsdagsmorgonen.

Upprepad skadegörelse mot skolan

Skolan har varit utsatt för upprepad skadegörelse den senaste tiden. Vandaliseringen har kostat skolan 100 000 kronor – innan branden.

Polisen utreder nu om det kan vara samma gärningspersoner bakom skadegörelsen och branden.

– Det skulle absolut kunna vara så men vi har ingen teknisk bevisning som stödjer det. Vi kollar i de spåren men vi har inget nu som visar att det är så, säger Robin, operativ samordnare på lokalpolisområde nordost.

Insatsledaren: Krävs en hel del sanering

Enligt räddningstjänsten är det en av lågstadiedelarna som ligger närmast matsalen som brunnit.

– Det kommer krävas en hel del sanering, säger Johan Helsing.

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med branden.

Vid klockan 06.20 meddelade räddningstjänsten att de fortfarande var kvar på platsen och arbetade med efterkontroll.

– Jag vet inte riktigt exakt hur länge vi kommer vara kvar där, men vi håller på att vädra byggnaden, säger Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Vid klockan 07 kunde alla brandmän lämna skolan.

– Vi lämnar nu över till saneringsbolag och fastighetsägare, säger Christer Dyfelt på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Elever hålls hemma

Tidigt på onsdagsmorgonen kom också beskedet att verksamheten på Furan årskurserna F-3 är stängd till följd av onsdagsnattens brand. Vid lunchtid beslutades att de drygt 230 eleverna ska hållas hemma även under torsdagen.

ANNONS