Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Blomsterprakt i Jonsered: ”kommit ovanligt långt i år”

I Jonsereds Trädgårdar har sommarsäsongen börjat och lockar många besökare. Akleja och tovsippa blommar redan och inom bara ett par veckor kommer rosorna att slå ut.
– Tack vare det fina vädret har trädgården kommit ovanligt långt i år, säger Sanna Sofia Gustner som driver blomsterbutiken i trädgården.

Det är bara början på säsongen i Jonsereds Trädgårdar, men redan står Kantnepetan i full blom och bjuder besökarna på ett böljande blått hav av blommor.

– Den är ett bra alternativ om man har svårt att lyckas med lavendel, säger Sanna Sofia Gustner, som driver trädgårdens lilla blomsterbutik sedan fyra år tillbaka. Hon är själv trädgårdsmästare och väldigt engagerad i trädgårdsdesign och växter. Hon försöker återspegla trädgårdens utbud i sin egen butik, då många kommer dit för att inspireras. Enligt henne är just kantnepetan tänkt att symbolisera vatten och flödar därför som en bäck genom stora delar av trädgården.

– Fjärilar och bin tycker dessutom väldigt mycket om just blå blommor. Skalbaggar å sin sida är mer förtjusta i gula blommor.

Snart dags för Rosornas kväll

Tack vare att det varit ganska varmt i vår har trädgården kommit ovanligt långt. Även om förgätmigej och löjtnantshjärta fortfarande kan stoltsera med några tappra blommor, har de tidigaste vårblommorna redan blommat över och tagits över av akleja och allium. Även tovsippan, som är en större släkting till den mer kända vitsippan, står nu i full blom.

– Många av våra äldre besökare känner igen tosippan från sin barndom, det är en klassisk trädgårdsväxt. Nu kommer även rosorna att börja blomma om några veckor, säger Sanna och berättar att Rosornas kväll kommer att bli av i år efter att ha haft ett uppehåll under pandemin. Evenemanget äger rum den 6 juni.

En trädgård med stor mångfald

Jonsereds trädgårdar har på bara några år kommit att bli ett omtyckt utflyktsmål för många av Partilles invånare. Här finns alltifrån en köksträdgård med ätbara växter till en rosenträdgård med en imponerande samling rosor som om bara några veckor kommer att stå i full blom. Här finns även en formträdgård med stora perenner och en avdelning som ingen mindre än den kända engelska trädgårdsdesignern Susan White står bakom.

– I år finns här även en rabatt som Liseberg har anlagt, säger Sanna och förklarar att den färgglada rabatten i nöjesparkens färger är lätt att känna igen.

Även om butiken och caféet har begränsade öppettider är trädgården alltid öppen för besökare, året om.

LÄS OCKSÅ: De arrenderar lotterna vid Amerikakolonin i Jonsered

LÄS OCKSÅ: Fick flera hundra tomater – odlingen har blivit ett familjeintresse: ”Jublar varje gång”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.