Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Bisarrt sammanträffade: Partilles hundar – lika fast olika

När Partille Tidning ger sig ut på hundjakt i Partille, intervjuas tre hundägare. Allas hundar är olika men hundarna i deras famn har en sak gemensamt – namnet.

Blandrasiga, renrasiga, fluffiga, nakna, stora och små – hundar finns det gott om i Partille i alla dess former. Partille Tidning har fått träffa tre av dem – Tedy, Teddy och Teddy.

Hussen Hosse har haft sin bichon frisé Tedy i nästan tre år.

– Det är den bästa rasen som finns. Den är liten och gosig, väldigt lugn och en riktig familjehund, berättar han.

Hosse hade läst på mycket om rasen innan han flyttade hem till honom vid tre-månaders ålder.

– Han fäller inte så mycket, men man måste borsta pälsen mycket. Sen blir han lätt smutsig, säger han.

Ett taktiskt val

Innan Tedy blev en del av familjen, har hundägaren haft stora jakthundar. Men det lilla, vita och fluffiga tillskottet var ett taktiskt val.

– Det är bra att han är ganska liten för då kan min dotter gå ut med honom på promenader också. Hade vi haft en större hund hade han varit för stark för henne, hon var nio år när vi skaffade Tedy.

Tedy följer med sin husse på jobbet om vädret tillåter, där han står på Kyrkotorget och säljer mat från sin foodtruck. Det märks att hunden trivs där den sitter på sin matta och håller span på det som händer runt omkring.

Det Hosse gillar mest med sin hund är att den är så förlåtlig.

– Människor kan vara sura i flera dagar. Tedy glömmer snabbt och är förlåtlig. Han har så mycket kärlek, hunden är faktiskt människans bästa vän.

Populäraste hundarna i Partille 2021

1. Labrador retriever: 97 stycken.

2. Golden retriever: 65 stycken.

3. Schäfer: 54 stycken.

4. Pudel, dvärg: 53 stycken.

5. Jack russel-terrier: 45 stycken.

6. Chihuahua, långhårig: 42 stycken.

7. Bordercollie: 40 stycken.

8. Chihuahua, korthårig: 38 stycken.

9. Rottweiler: 36 stycken.

10. Fransk bulldog: 35 stycken.

Källa: Jordbruksverket.

Hund på vift

På hundrastgården i Björndammen står Carolina Correia och kastar en pipleksak till sin hund, som också heter Teddy. Han är en blandras mellan japansk spets och pomeranian och är två år gammal.

Tillsammans med Teddy har hon rest runt i världen.

– Det är den stora fördelen med att han är så liten. Han väger runt sex kilo så vi har kunnat resa till både Irland, Norge, Danmark och runt om i Sverige.

Att hon skaffade en blandras var lite av en slump.

– Jag såg honom på en annons och jag tyckte bara han var så söt och han var så liten. Vi klickade direkt, det var som ödet.

”Måste ge tid och kärlek”

Teddy flyttade in hos Carolina Correia när han var åtta veckor gammal.

– Han har verkligen en personlighet. Han gör så konstiga och roliga grejer, det är något med hans hundspråk som är så komiskt. Han är alltid glad och snäll mot barn.

Hon rekommenderar hans blandras för andra, men understryker att den kräver mycket tid.

– Han gillar inte att vara ensam för mycket. Man måste ge honom tid och kärlek. I alla fall tre promenader och en timmes lek, då är han nöjd.

Hundexperten

I stadsparken mittemot Justin Bäver sitter Alexander Jansson med en malteser i famnen, som likt de andra hundarna också heter Teddy.

– Det är inte min hund. Jag jobbar på Kvibergs hundskola och tar in hundar för inskolning som har problem eller några andra bekymmer. Så jag tar hand om lilla Teddy nu och har honom i några dagar för att träna på socialisering.

Teddy är två och ett halvt år gammal.

– Malteser är ju en bra familjehund. Vanligtvis har de inte så mycket drifter och är ganska lätthanterliga men alla hundar kräver en typ av socialisering och exponering.

Gillar stora hundar

Han förklarar att alla hundar kan ha sina problem och saker de behöver jobba på.

– Vissa raser kan vara lite svårare än andra och de behöver man kanske träna lite mer. Man behöver även använda sig av lite olika metoder beroende på vad för typ av hund det är. Storleken på hunden spelar ingen större roll utan det handlar om det mentala och vilka drifter den har, säger hundtränaren.

Hemma i Partille har Alexander Jansson tre hundar, en border collie, malinois och en jaktgolden. Men hans favorit ras är en annan.

– Jag måste nog säga schäfer, även om jag inte skulle skaffa en igen. Jag har haft en tidigare men de kan ha en del hälsoproblem. Annars är det jaktgolden, som min Smilla är.

Hur vanligt är namnet Teddy?

I Partille finns det, enligt Jordbruksverket, 2393 hundar. Att de här tre hundarna har samma namn är däremot bara en slump. Namnet Teddy är med på Jordbruksverkets lista på de vanligaste hundnamnen i Sverige men Teddy hamnade på plats 76 förra året. Men vem vet, kanske har alla Teddy:s hamnat i Partille.

Vanligaste hundnamnen i Sverige 2021

1. MOLLY

2. BELLA

3. CHARLIE

4. DORIS

5. SIGGE

6. LUDDE

7. SALLY

8. BOSSE

9. ELSA

10. WILMA

Källa: Jordbruksverket.

LÄS OCKSÅ: Igelkottarna minskar – så kan man hjälpa dem

LÄS OCKSÅ: Här får Partilles katter checka in på hotell

LÄS OCKSÅ: Smuggling och misskötsel av hundar

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.