Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

I över tio år har en Bill Persson i Partille kämpat mot kommunen. Till slut stämde han kommunen i ett tvistemål. På torsdagen vann han på alla punkter.
I över tio år har Bill Persson i Partille kämpat mot kommunen. Till slut stämde han kommunen i ett tvistemål. På torsdagen vann han på alla punkter. Bild: Centrum för Rättvisa

Bill fick rätt mot kommunen – efter tio års kamp

I över tio år har Bill Persson i Partille kämpat mot kommunen som tvingat honom betala nästan 800 000 kronor för nya gator vid hans fastighet.
På torsdagen gav hovrätten honom rätt på alla punkter.
– Jag är så klart jätteglad! Jag har hela tiden tyckt att det är orimligt att kommunen ska kunna ta så mycket betalt för gator som jag varken bett om eller har någon nytta av, säger han.

Bill Persson har bott i sitt barndomshem vid Lilla Hålsjön i Öjersjö sedan 50-talet. I början av 2010-talet bestämde Partille kommun att hans område skulle göras om från ett skogs- och naturområde till ett bostadsområde med tät bebyggelse.

Trots att Bill Persson redan hade vägar till sitt hus och inte efterfrågade några nya bestämde kommunen att han skulle vara med och betala för byggprojektet. Enligt kommunen skulle Bill Perssons fastighet få en sådan nytta av de nya vägarna att han skulle betala 793 961 kr.

Fakturan kom ett par dagar innan julafton 2017 och den skulle betalas inom en dryg månad – annars väntade en hög dröjsmålsränta.

– Det är tydligen den högsta gatuavgiften någon betalat i Sverige, har Bill Persson sagt till GP tidigare.

LÄS MER: Villaägare rasar mot vägkostnader

Stämde kommunen

Skälet till att gatuavgiften blev så hög i Bill Perssons fall var att kommunen ansåg att han skulle betala avgift för fyra fastigheter. Kommunen tyckte att Bill Perssons fastighet var så stor att den kunde styckas av till fyra.

Med hjälp av Centrum för rättvisa stämde Bill Persson Partille kommun i domstol och gjorde gällande att gatukostnadsuttaget innebar ett oproportionerligt ingrepp i hans äganderätt.

Tingsrätten avslog hans skadeståndsanspråk. Den höll med om att det kunde ifrågasättas om det är rimligt att ta betalt för fastigheter som inte finns men ansåg att Bill Persson inte hade fått bära en ”orimlig börda”, bland annat eftersom han lyckades betala kommunens faktura i tid.

Ska betala skadestånd

Men nu gör alltså hovrätten en annan bedömning. Domstolen konstaterar att ”kommunens agerande – att ta ut gatukostnadsavgifter för ännu inte existerande fastigheter och kräva omedelbar betalning för dem – har utgjort en överträdelse av Bill Perssons egendomsskydd”.

Kommunen ska därför betala skadestånd på sammanlagt 650 000 kronor plus Bill Perssons rättegångskostnader i tings- och hovrätt: 87 000 respektive 69 000 kronor.

– Det här är en jätteviktig dom för äganderätten i Sverige som kan få stor betydelse för fastighetsägare runt om i landet, säger Alexandra Loyd, jurist på Centrum för rättvisa och ombud för Bill Persson.

Hon menar att domen är ett underkännande av Partilles system att ta ut avgifter av fastighetsägare.

– Vi vet att de har gjort så här i många andra fall i Partille, så vi kommer gärna i kontakt med andra drabbade och ser vad vi kan göra för dem, säger hon.

För Bill Persson, som fyller år på torsdagen, kom domen som en extra välkommen födelsedagspresent.

– Det känns ju jättebra, för jag tyckte det var fel alltihop från början. Men nu har vi fått rättvisan, säger han.

Hovrätten var enig. Domen kan överklagas till Högsta domstolen.

Partillestrid mot Front att vänta

Partille kommun har i tvisten med Bill Persson representerats av advokatbyrån Front – byrån vars avtal med Göteborg och kranskommunerna hävdes i september i fjol. Detta sedan kommunen slagit ned på överdebiteringar av Front, efter en omfattande granskning av GP.

I tingsrättens dom i Bill Persson-målet gjorde rätten en gigantisk kapning av Fronts begärda arvode. Av begärda 650 000 kronor fann tingsrätten att 102 000 kronor var rimliga.

Samtidigt hade Partille kommun, fram till juni i fjol, betalat ut 423 000 kronor till Front i Bill Persson-ärendet.

Efter tingsrättsdomen sa Partilles kommunjurist Elias Ercin att han ansåg att Front borde betala tillbaka det de fått utöver det som tingsrätten bedömt som skäligt.

GP har utan framgång sökt Ercin.

LÄS MER: Tingsrätten: Stor överdebitering av Front

LÄS MER: Domen: Rätt att Bill fick betala nästan en miljon för kommunens nya gator

LÄS MER: Ledarkrönika: Partille kommun trampar på äganderätten

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.