Från 1 april får vårdcentralerna ingen ersättning för utförda covidtexter.
Från 1 april får vårdcentralerna ingen ersättning för utförda covidtexter. Bild: Victoria Petersson

Beslutet: Vårdcentraler ersätts inte för utförda covidtester

Regionstyrelsen har beslutat att man från och med april inte kommer ersätta vårdcentralerna för covidtester.
– Egentligen är det ett stort steg att vi ser på covid på samma sätt som influensa, och i princip kan sluta med covidtest, säger Marga Brisman, regionchefläkare och pandemisamordnare i VGR till SVT Nyheter Väst.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande meddelade Västra Götalandsregionen på tisdagen att man beslutat om ny hantering av tester för covid-19. Från och med 2023 får regionerna inte längre ersättning av staten för coronatesterna, både PCR- och antigentester, så kallade snabbtester.

Eftersom Folkhälsomyndigheten fortfarande betraktar covid-19 som en smittspårnings- och anmälningspliktig sjukdom har regionstyrelsen beslutat att ersättningen till vårdcentralerna ska vara kvar under en kortare tid. Under mars månad kommer vårdcentralerna få sänkt ersättning och från 1 april tas ersättningen bort helt.

– Nu ser vi på covid som influensa, säger Marga Brisman till SVT Nyheter Väst.

Brisman säger också till SVT att hon inte tror att beslutet kommer innebära en ökad risk för smittspridning.

ANNONS

– Egentligen är det ett stort steg att vi ser på covid på samma sätt som influensa, och i princip kan sluta med covidtest.

I pressmeddelandet uppger regionen också att om smittspridningen ökar, och regionerna återigen får ersättning från staten, så kan beslutet ändras.

Rättelse: I en tidigare version uppgav vi och SVT Väst att det var patienten som själv skulle få bekosta sina covidtest. Patienter som testas av medicinsk rekommendation behöver inte betala något, så som det är i dag.

LÄS MER:Magnus Gisslén: Dags att återgå till det normala

LÄS MER:Syskon till spädbarn kan återvända till förskolan – efter RS-virustoppen

LÄS MER:Covidmutationen ”Kraken” har bekräftats i Västsverige

ANNONS