Branschorganisationen Svensk Handel varnar för appar som ser ut som Swish.
Branschorganisationen Svensk Handel varnar för appar som ser ut som Swish. Bild: Amanda Karlsson

Bedragare lurar butiker med falsk Swish-app

Flera butiker i Sverige ska ha utsatts för bedrägerier genom en falsk Swish-app. Länken till appen sprids i sociala medier – nu varnar Svensk Handel för fenomenet.
– Det har skett en dramatisk ökning av anmälningar de senaste veckorna, säger Nina Jelver, säkerhetsexpert.

ANNONS

Genom att använda en app som ser precis likadan ut som Swish-appen, kan bedragare lura företag att de betalat. Nu varnar Svensk Handel för fenomenet.

– Vi har varit i kontakt med polisen och uppmanar alla företagare som drabbats att polisanmäla, säger Nina Jelver, säkerhetsexpert.

Appen går inte att ladda ner genom vanliga app-butiker, men länken till appen sprids nu i sociala medier.

– Dessvärre är sådant här ganska enkelt i dag och det sprids väldigt lätt i chattforum, de riktar sig till barn och unga, men fler verkar ha snappat upp det och börjat använda den, säger Nina Jelver.

ANNONS

Identisk Swish-vy

I den falska appen knappar användaren in beloppet och företagsnamnet, men i en falsk vy som inte är kopplad till något bankkonto.

– Problemet ligger i att butikerna inte ser i realtid om betalningen kommit in från Swish. De här flaska apparna har en identisk vy där man kan skriva in företagsnamn och summan som ska swishas, de har till och med den här blinkande säkerhetsdetaljen som den riktiga Swish-appen har. Man tror att det är en riktig betalning, säger Nina Jelver.

Plockar ut kontanter

Bedragare har utnyttjat företagen genom att ”köpa” presentkort på höga belopp via den falska appen, en del har även lurat till sig dyra föremål – som de senare lämnat tillbaka för att få ut kontanter.

– Det blir problematiskt när gärningspersonerna ”köper” dyra presentkort gång på gång, säger Nina Jelver.

Så märker du om betalningen är fejk

Hon uppmanar nu alla företag som använder Swishbetalning att ta kontroll över betalningsflödet. Om man inte ser en betalningsbekräftelse i appen är risken att kunden använt en falsk version.

– Laddar man ner Swish företagsapp kan man se direkt när en betalning kommer in, precis som för privatpersoner. Nyttjar man den appen kan man bli av med problemet.

LÄS MER:Bedragarna skapar fejkkonton i Casper Janebrinks namn

LÄS MER:Bedragare låtsas vara poliser: ”Ibland har de uniform”

LÄS MER:Lurade till sig över 43 000 kronor på falska annonser

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS