Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Barndomsvännerna gör upp om VM-titeln i programmering

De är vännerna som vuxit upp tillsammans och som snart tävlar mot varandra i programmerings-VM.
– Vi peppar varandra trots att vi är motståndare, säger Alexander Wahlsten och Olle Lapidus.

Det är en solig eftermiddag i Sävedalen när Alexander och Olle kommer ner för trappan till Alexanders rum och ut i solen på altanen. De kisar, av ovana kan man tänka sig?

– Ja, vi programmerare ser aldrig solen, säger Alexander och skrattar.

De två går i tredje ring på gymnasiet och har känt varandra sedan barnsben, uppvuxna i samma område och gått i grundskolan tillsammans. Att de fortfarande umgås är inte så konstigt, desto märkligare är det att de båda utgör hälften av Sveriges juniorlandslag i programmering.

– Det är faktiskt programmeringen som fört oss samman igen, trots att vi går på olika gymnasier så har vi detta tillsammans, säger Olle.

Intresset funnits länge

Under ett gäng uttagningstävlingar har de tagit sig fram till positionen som två av totalt fyra tävlande från Sverige som först får åka till Baltiska mästerskapen i Lübeck nästa helg och kanske framförallt Junior-VM i programmering i Indonesien 7-15 augusti.

– Det ska bli otroligt roligt. Vi tävlar ju mot varandra men nu när vi kommit så långt så är det nästan lika kul om det går bra för den andre, vi peppar varandra, säger Alexander.

Intresset för programmering har funnits länge, längst för Alexander som sysslat med det i stort sett hela sitt liv. Olle drog igång ordentligt på högstadiet då alla i skolan fick ett litet smakprov på vad programmering kan innebära.

– Lärarna frågade faktiskt mig om jag kunde hålla i lektionerna, säger Alexander.

– Ja, det är av dig jag har lärt mig, skrattar Olle.

Programmering är ”allt”

Så, vad handlar egentligen programmering om och vad är det de tävlar i? Enkelt förklarat är det att lösa logiska och matematiska problem med hjälp av datorer. Alexander och Olle ska på fem timmar hitta en så snabb och smidig lösning som möjligt och Alexander tar ett exempel på en uppgift som de kan få under tävlingen:

– Vi får en position på ett schackbräde och ska skriva ett program som visar alla drag vi kan göra för att vinna. Programmet ska vara snabbt och göra rätt och den som lyckas bäst vinner, säger han.

För en oinvigd låter detta möjligen lite abstrakt men på frågan vad programmering kan användas till i ”verkligheten” svarar de båda i mun på varandra: ”allt”. Olle håller upp sitt vattenglas som exempel.

– Du kan skapa en mjukvara som räknar på den optimala formen för ett vattenglas. Eller hur busslinjer ska köra för att komma fram så snabbt som möjligt, säger han.

– Och din dator (Alexander pekar på datorn) hade bara varit kosmetika om det inte vore för programmering. Allt som sker i datorn och som får den att fungera handlar om programmering, säger Alexander.

Tränar tre timmar om dagen

Att programmering tillhör framtiden råder det alltså inget tvivel om och att det är det både Alexander och Olle kommer att fortsätta syssla med är nästan lika självklart.

– Jag är helt hundra på det, jag vill jobba med mjukvaruutveckling för något stort företag som Google till exempel, säger Alexander och får medhåll av Olle.

– Möjligen är jag inte riktigt lika säker men förmodligen blir det så. Jag vill ha utmaningar, jobba med problemlösning och skulle kunna tänka mig att forska, säger Olle.

Nästa helg bär det av till Lübeck i Tyskland där de två ges chansen att vinna en titel, äran och en fin erfarenhet att sätta på sitt cv.

– Vi tränar ett par, tre timmar om dagen och när det väl är dags ska vi bara njuta och ha det roligt, säger Alexander Wahlsten och Olle Lapidus.

LÄS OCKSÅ: Partilleelever bygger satellit – då ska den tävlingsflyga

LÄS OCKSÅ: Hon undervisar i matematik för elever på andra sidan jorden

LÄS OCKSÅ: Programmeringskursen som vill motverka diskriminering

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.