Barnafödandet i Partille minskar år 2022.
Barnafödandet i Partille minskar år 2022. Bild: Kristin Lindell

Barnafödandet i Sverige minskar – likaså i Partille

Allt färre barn föds i Sverige – och i Partille råder inga undantag. Det låga barnafödandes tros hänga ihop med en sak: Massvaccineringen 2021.

ANNONS
|

Under våren 2022 föddes 171 barn i Partille. Under samma period året dessförinnan, föddes 212 barn. Det visar en studie från Statistiska centralbyrån, SCB. I Sverige är barnafödandet under våren 2022 på den lägsta nivån på över 20 år.

En tänkbar nationell förklaring är enligt Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet, massvaccineringen av covid som drog igång under våren 2021.

– Då insåg många att det var slut på lockdown och att sitta hemma, och återgick till normalt liv, säger Gunnar Andersson till SVT.

Innan dess, när många arbetade hemifrån och blev hemmasittande, ökade antalet barnafödslar. Under år 2021 var den summerade fruktsamheten 1,8 barn per kvinna i Partille.

ANNONS

Sjunkande befolkningstrend i Partille

Partille kommun misslyckades 2021 med att nå en milstolpe man sett fram emot – och förväntat sig – att bli 40 000 invånare i kommunen. Istället blev befolkningsökningen den lägsta på 20 år.

– Tyvärr har folkmängden inte riktigt utvecklats som jag förväntade mig. Under andra halvåret 2021 har folkmängden i Partille minskat något. Under de närmast föregående åren hade folkmängden däremot ökat, sade Thomas Johansson, utredare på SCB, tidigare till Partille Tidning.

Att befolkningen ökade något under 2021, trots att fler lämnade kommunen istället för att flytta in berodde på att det var bra fart på barnafödandet 2021. Det återstår att se hur årets förhållandevis låga siffror när det kommer till barnafödande kommer att påverka befolkningsutvecklingen i Partille och om det är möjligt att vi blir 40 000 invånare i kommunen i år.

LÄS MER:Trendiga namn i all ära – släktnamnen dominerar

LÄS MER:Här är Partilles mest eftertraktade kyrkor

LÄS MER:Biblioteket bjöd in till bokcirkel för barnföräldrar

ANNONS