Under fredagen gick Partille kommun ut med uppgifter om att det finns bajsbakterier i Kåsjön. Därför avråder de folk från att bada framtill att vattnet är rent igen.
Under fredagen gick Partille kommun ut med uppgifter om att det finns bajsbakterier i Kåsjön. Därför avråder de folk från att bada framtill att vattnet är rent igen. Bild: Kajsa Centre

Avrådan från bad i Kåsjön

På grund av höga halter av bajsbakterier avråder miljöenheten i Partille kommun från bad i Kåsjön.
– Man bör inte bada där, säger Fredrik Berlin, enhetschef på miljöenheten.

ANNONS

Partille kommun provtar vattnet i Kåsjön för att se om det finns intestinala enterokocker, så kallade indikatorbakterier, i badvattnet. Bakterierna finns normalt i avföringen hos människor och andra varmblodiga djur.

– Om de finns där betyder det att det finns avföring eller avlopp i vattnet. Bakterierna i sig är inte farliga för människor men det indikerar på att det har skett en förorening av det, säger Linda Dahmm, miljöinspektör på Partille kommun.

Föroreningen betyder att det kan finnas andra bakterier, virus eller parasiter i vattnet som människor kan bli sjuka av. Därför avråder kommunen allmänheten från att bada tills de fått svar från provtagningen. Men det är inget förbud.

– Man bör inte bada där men vi kan inte förbjuda, det är så regelverket är. Kommunen sätter upp skyltar och man får göra ett eget val, säger Fredrik Berlin.

”Vi kan inte rengöra vatten”

Linda Dahmm tror sig veta varför proverna visade på förorening i badvattnet.

– Det kan vara avföring från Kanadagäss som har varit där, vi vet inte exakt hur men det är vad vi skulle tro.

Nuvarande avrådan gäller framtill att kommunen har fått ett besked om att vattnet är rent. Enligt Dahmm kommer de utföra ett nytt prov om sju dagar för att se om vattnet har rengjorts eller ej.

– Vi kan inte rengöra vattnet men om det är bra i dag så är det en tillfällig störning och då behöver vi inte gå vidare med andra åtgärder, berättar hon och fortsätter:

– Men om flera prover visar på dåligt vatten så behöver vi hitta källan.

Kommunen säger att de har satt upp skyltar vid Kåsjön men Partille Tidnings reporter på plats hittade inga skyltar.

Se upp för magont och diarré

Det togs nya prover under fredagen. Det var då kommunen fick reda på att vattnet är förorenat. Det innebär att Partilleborna har hunnit bada i sjön under veckan men det är inget som man behöver vara särskilt orolig för, berättar Linda Dahmm.

– Om man har badat och mår bra så är det inget att oroa sig över men om man känner sig dålig ska man kontakta sjukvården.

Symtom som man ska se upp för är magont och diarré, både med och utan kräkningar, enligt Dahmm.

– Kräkning beror på vilka mikroorganismer som man har fått i sig i kroppen, säger Linda Dahmm.

LÄS MER:Bildäck och skräp dumpas på parkering i Sävedalen

LÄS MER:Eva Sundbäck leder Partillebor genom yoga

LÄS MER:Här är gänget som cyklar till Paris för välgörenhet

ANNONS