Avmagnetiserade larm och tog på sig butikens kläder – man döms

En man i 30-årsåldern togs på bar gärning av personalen i en klädbutik när han avmagnetiserat larm på kläder som han sedan tagit på sig under sina egna. Han stoppades senare av ordningsvakter i sällskap av sin tjej och deras spädbarn – nu döms han i tingsrätten.

ANNONS
|

Det var i slutet av februari som butikspersonalen i en klädaffär i Allum fattade misstankar mot en man och hans tjej. De ska enligt butiksbiträdet ha verkat väldigt narkotikapåverkade samtidigt som de hade en liten bebis med sig.

De ska ha sett hur mannen plockat på sig två par mjukisbyxor, två par jeans och en pyjamaströja. Han bad även om hjälp från personalen med att hitta storlekar på byxorna för att sedan gå vidare till provhytten.

Där stannade han ovanligt länge, samtidigt som han tidigare betett sig märkligt. Personalen valde därför att ringa ordningsvakterna som kom i tid för att stoppa mannen innan han kunde lämna platsen. I provhytten hittade sedan personalen en stor mängd lappar från kläder som inte legat där innan.

ANNONS

Konfronterades inne i butiken

När ordningsvakterna sedan kontrollerade mannen såg en i personalen hur han försökte plocka upp en avmagnetiserare ur fickan och lägga den i hans tjejs byxficka.

– Vi konfronterade paret inne i butiken, mannen började bli agiterad när personalen ifrågasatte hans beteende. Personalen såg när parterna gav magneten mellan varandra så jag tog den från mannens hand, säger en av ordningsvakterna senare i förhör.

När mannen kontrolleras upptäcker ordningsvakterna att han under sina egna kläder haft ett par jeans och en pyjamaströja som tillhörde butiken. Totalt till ett värde av 898 kronor.

– Det var ett avvikande beteende på föräldrarna, de verkar påverkade. Därför bad jag de stanna tills polisen kom. Jag gjorde ingen visitering, speciellt när de har barnet med sig så det blir känsligt, säger ordningsvakten.

Stark bevisning mot mannen

Polis tillkallas och håller sedan förhör med den misstänkte. De konstaterar i sin rapport att mannen uppvisat tydliga tecken på narkotikapåverkan genom bland annat sluddrigt tal, glansiga ögon och långsamt rörelsemönster. En provtagning ger även utslag på två olika aktiva substanser i blodet.

I mars åtalades mannen för försök till stöld samt ringa narkotikabrott. Nu har tingsrätten kommit med sin dom.

Under huvudförhandlingen erkänner mannen att han brukat narkotika men förnekar försök till stöld. Han påstår att han bara ville göra personalen uppmärksam på att det låg lösa larm och prislappar i provrummet. Det faktum att kläderna som hörde till de prislapparna sedan hittades på hans person, under hans egna kläder, och att han höll en avmagnetiserare i handen talar enligt tingsrätten däremot starkt emot hans påstående.

Tingrätten skriver i sin dom:

”Uppgifterna talar så starkt för att NN i påverkat tillstånd försökt att stjäla kläder att åklagaren uppfyllt sin bevisbörda när det gäller åtalspunkten.”

Nya brott av ”bagatellartat slag”

Mannen döms nu för försök till stöld och ringa narkotikabrott, tingsrätten noterar även att han tidigare dömts för bland annat misshandel, ofredande och vapenbrott för vilka han tidigare avtjänat fängelsestraff.

Nytillkomna brotten skedde under en prövotid från villkorlig frigivning, men tingsrätten anser att de nya brotten är av mer ”bagatellartat slag” än tidigare brott.

Tingsrätten: ”Det framstår som alltför strängt att nu döma NN till ett kortare fängelsestraff. Påföljden bestäms därför till villkorlig dom i förening med böter.”

Dagsböterna fastslås till 30 stycken á 60 kronor. Mannen ska även ersätta staten för kostnaden för narkotikaprovtagning och analys med 1 690 kr.

LÄS MER:Skolös Partillebo fälld – stal trädgårdsredskap med kumpan

LÄS MER:Macheteman fast igen – tidigare dömd 37 gånger

LÄS MER:Full man bar nepalesisk stridskniv i Allum – åtalas

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS