Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Avlopp rinner över i bostäder – nu byts gamla ledningar ut

Uttjänta ledningar från 60-talet ställer till problem för hundratals bostäder i Lexby. Avloppsvatten har vid flera tillfällen runnit ut i källare och tvättstugor. Efter flera års vädjande från de boende om en lösning planerar nu kommunen att byta ut ledningarna.

Gamla avloppsrör från 60-talet ställer till det på sina håll. På flera gator i Lexby har bostadsägare haft problem under många år med avloppsvatten som trycks uppåt och rinner ut i både källare och tvättstugor. Det har varit ett återkommande problem för Vintergäckens Samfällighetsförening med 200 bostäder.

– Det har varit känt under jättelång tid att det är en krök på rören och det har varit jobbigt med ideliga stopp, säger Mikael Lindblom, ordförande för Vintergäckens Samfällighetsförening.

Vad blir konsekvensen?

– Det innebär att avloppsvattnet går baklänges in i tvättstugorna och det är ju inte så trevligt med den lukten, förtydligar han.

LÄS MER: Gabionmur på 240 meter måste plockas ren från asfalt i Öjersjö

På senare år har det runnit ut avloppsvatten på Nygårdsvägen 6, där det blivit stopp två gånger i tvättstugan. Förra sommaren var det liknande problem på Smedjevägen 13 där det blev stopp och avloppsvatten som rann över och in till flera hushåll på gatan. Kommunen betalade för att sanera och rengöra i åtminstone ett fall. Men föreningens medlemmar är trötta på att få in avloppsvatten och vill att kommunen gör något åt saken.

– Det som har varit irriterande är att de inte har åtgärdat de rören där det har varit stopp flera gånger, trots att det har varit ett känt problem, fortsätter Mikael Lindblom.

VA-chefen: ”Vi känner till problemet och har planerat åtgärder”

På kommunen är man väl medveten om problemen med gamla rör som inte håller för trycket. Det finns områden där rören går ner i svackor, vilket gör att avloppsvattnet trycker på i rören och pressar upp mot den lägsta punkten där avlopp sedan kan svämma över. Det blir då problem med avloppsvatten som rinner ut i källare eller tvättstugor.

– Vi känner till problemet och har planerat åtgärder på två ställen i området, säger Umas Sertac, VA-chef på kommunens samhällsbyggnadskontor.

Umas Sertac, VA-chef på Samhällsbyggnadskontoret. Bild: Partille kommun
Umas Sertac, VA-chef på Samhällsbyggnadskontoret. Bild: Partille kommun

Ledningar byts ut på Nygårdsvägen under nästa år

Han förklarar att det under första halvåret nästa år kommer att bytas ut rör på två ledningssträckor på Nygårdvägen vid radhuslängorna. Det blir på två ställen där det finns svackor i området. I början av nästa år ska kommunen gå ut med information till boende om att de ska åtgärda problemen.

– Vi kommer byta ut gamla ledningar genom att gräva upp och byta ut dem helt. Det handlar om en cirka 200 meter lång sträcka på gatan. Vi i dagsläget utför regelbundna spolningar på ledningen för att undvika stopp och översvämningar.

– Vi kommer byta ut gamla ledningar genom att gräva upp och byta ut dem helt. Det handlar om en cirka 200 meter lång sträcka på gatan. I dagsläget utför vi regelbundna spolningar på ledningen för att undvika stopp och översvämningar.

Det berör både norra och södra delen av Nygårdsvägen, ena sträckan är på 115 och andra sträckan är på 85 meter. Ett arbete som kommer ta ungefär ett halvår att utföra. De boende behöver inte betala någonting, utan kommunen står för hela kalaset. Beskedet glädjer ordföranden för Vintergäckens bostadsrättsförening.

– Det är ju bra. Men då får vi hoppas att de tar även Smedjegårdsvägen utanför tvättstugorna, säger Mikael Lindblom.

Samtidigt vill han understryka att föreningen har ett gott samarbete med kommunen i övrigt.

Att byta ut ledningarna tidigare, eftersom problemen varit väl kända under flera år, hade inte gått menar VA-chefen.

– Nej, vi utför åtgärder enligt den planering vi har.

LÄS MER: Brattåskärrsvägen i Sävedalen stängs i flera dagar

Föreningar kan få betala för asfaltläggning vid byte av ledningar

Enligt uppgift har kommunen dessutom gått ut med att bostadsrättsföreningar kan tvingas betala för arbetet med asfaltläggningen efter att ledningar byts ut.

Kommer det att vara så även här på Nygårdsvägen?

– Nej. Sedan beror det på hur långt man kommer in till fastigheten. Men det här är planerat på gatan, så det behöver de inte bekosta, så länge det är kommunens gata, säger Umas Sertac.

Problemet uppstår när man under arbetets gång upptäcker att det finns privata ledningar under jord, va-ledningar som kanske tillhör bostadsrättsföreningen och inte finns utmärkta på kommunens ritningar.

– Om det finns problem med ledningar som tillhör föreningen så är det klart att de får bekosta det. Men man får ha en dialog i så fall, lägger Umas Sertac till.

Varför säger ni inte till på förhand om detta?

– Det är oftast när man gräver som man kan se i vilket skick ledningen är. Och vi har inte koll på de privata ledningarna på det sättet.

Kommunen har ansvar för ledningar och arbeten som görs fram till fastigheten och till tomtgränsen, därefter tar ansvaret vid av bostadsföreningen eller privatpersoner.

12 miljoner kronor om året satsas

Kommunen har en budget på 12 miljoner kronor för att byta ut och reinvestera i vatten och avloppsrör per år. För några år sedan vad budgeten åtta miljoner kronor. De ska bytas ut allteftersom beroende på hur akuta problemen är. Turordningen på var man byter ut vatten och avloppsrören är behovsstyrt.

-- Man måste hitta en rimlig nivå med ekonomin och prioritetsordningen. Sedan beror det på hur mycket vi hinner göra under året, säger Umas Sertac.

Utöver Nytorpsvägen kommer ledningarna även bytas ut på Knivetorpsvägen och Sippedalsvägen, alla i Lexby. Nyligen avslutades arbetet med att byta ut ledningarna vid Järnringen 4, intill bussdepån. Här har företagare haft problem med avloppsvatten som runnit ut i deras lokaler. Kommunen har bytt ut en sträcka på en kilometer där både avloppsrör och vattenledningar har bytts ut.

Prioritetsordning finns för vilka rör som byts ut

Planeringen för att byta ut va-ledningarna i kommunen gäller från år 2020 och sträcker sig fram till år 2026. Under nästa år är det flera gator kring Blankavägen i Sävedalen som ska få nya ledningar och rör.

– Vi har flera ställen som har problem med detta så vi tar dem i turordning beroende på vilka åtgärder som behöver göras och omfattningen på problemet, vi har en prioritetsordning, säger va-chefen.

Ledningarna som nu byts ut är från 60-talet. De har hållit mer än ett halvt sekel och har gjort sitt. Förut lade man betongrör och PVC, en typ av plaströr, som inte håller lika länge. Betongrör kan lakas ur av avloppsvatten. De ledningar som läggs under jorden idag är moderna plaströr som inte är lika känsliga.

– Det fungerar bra med dagens teknik, sedan vet man inte vad man tycker om det om 100 år, säger Umas Sertac.

LÄS MER: Över hundra hushåll utan vatten – ledningsarbete orsakade tryckfall

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.