Ett apotek i Partille får kritik av IVO för att en patient lyckats hämta ut läkemedel som bara en sköterska skulle få hämta. Patienten avled strax därefter av överdos.
Ett apotek i Partille får kritik av IVO för att en patient lyckats hämta ut läkemedel som bara en sköterska skulle få hämta. Patienten avled strax därefter av överdos. Bild: JESSICA GOW / TT

Apotek gav ut läkemedel felaktigt – patient dog

Ett apotek i Partille får kritik av IVO för att en patient lyckats hämta ut läkemedel som bara en sköterska skulle få hämta. Patienten avled strax därefter av överdos.

ANNONS

Patienten bodde på ett boende i Partille och tog sig till ett apotek i närområdet för att försöka hämta ut läkemedel. Detta lyckades, trots att förskrivande läkare tydligt angivit i receptet att läkemedlet bara får hämtas ut av en sjuksköterska på boendet och inte av patienten själv. Detta då risk för överdos förelåg.

Två veckor senare hittades patienten okontaktbar på sitt rum på boende och hen avled strax därefter av en överdos. Apoteket Lex Maria-anmäldes för händelsen och nu kommer IVO:s beslut. IVO avslutar ärendet men konstaterar att apoteket brustit i sina rutiner och att ”expedieringen av läkemedlet till patienten kan ha bidragit till allvarlig vårdskada”.

Under perioden fram till beslutet har apoteket haft möjlighet att göra en egen utredning av händelsen och resultatet av denna är IVO nöjd med. Ärendet avslutas utan att något mer behöver göras. ”Enligt IVO framstår vårdgivarens slutsatser som rimliga och adekvata. Vårdgivaren har vidtagit åtgärder för att hindra att något liknande inträffar igen.” skriver IVO i sitt beslut.

LÄS MER:Social- och arbetsnämnden i Partille kritiseras av JO

LÄS MER:Läkare från Partille döms för tjänstefel – skrev ut läkemedel för 180 000 kronor till sig själv

ANNONS