Genrebild.
Genrebild. Bild: Isabella Persson

Äntligen en fullskalig student: ”Det är symboliskt”

I år blir studentfirandet som vanligt igen och tusentals personer väntas närvara vid utspringet. Och som så många gånger förr avgörs utspringsordningen i femkampen.
– Många upplever det som sin topptiodag, säger Susanne Krook, rektor på Partille gymnasium.

ANNONS

De senaste två åren har studenten varit kraftigt påverkad av omständigheterna i samhället. Nära och kära har fått se sina barn och barnbarn springa ut via länk – men nu är det slutstökat för digitala studentfiranden.

Studenten 2022 går av stapeln den 3 juni, och kommer att firas utan några restriktioner. Det innebär att alla från familjen och släkten får närvara och se sina studenter springa ut.

– Det är en jättestor dag för de flesta och många upplever det som sin topptiodag. Hela tiden går det ut på att man ska ha en riktig fin och värdig sista dag och det är viktigt att vi gör vårt bästa, säger Susanne Krook, rektor på Partille gymnasium.

Traditionen fortsätter

Förberedelserna för årets student är i full gång. Det kommer inte bli något annorlunda från de tidigare åren, med undantag för 2020 och 2021 när pandemin härjade. Lärarna och rektorerna ska fixa tal till studenterna och de olika prisceremonierna.

Men den svåraste delen i förberedelserna är redan avbockat – lunch.

– I år blir det kycklingfilé med potatiskaka och bakelser, säger Susanne Krook.

Och så fortsätter även traditionen där studenterna tävlar i femkamp dagen innan utspringet. I vilken ordning de olika klasserna springer ut bestäms av vilken placering de slutar på i femkampen, en gren som alla klasser tävlar i. Femkampen består av skidgång, kanotpaddling, vattenlekar, spik i brädan och irländsk julafton.

– Det är en tradition sedan en lång tid tillbaka och varit uppskattat av alla våra studenter, säger hon.

”Jättemycket folk”

Vid en normal student brukar nästan 1500 personer närvara vid utspringet och i år erfar man också att nivåerna kommer ligga någonstans där.

– Det är viktigt för ungdomarna att springa ut med familjer och vänner närvarande, det är symboliskt, att man lämnar något efter sig, säger hon.

Planeringen av studenten har skett i ett nära samarbete med studentkommittén och de ser framemot den 3 juni.

– De är jätteglada, de har längtat efter studenten och att springa ut. De har räknat dagarna, säger Susanne Krook.

LÄS MER:Partillebon Betty spelar ballerina i unik uppsättning

LÄS MER:Maria och Ulrica lever på konsten: ”Prata högt om dina drömmar”

LÄS MER:Paret följde drömmen – blev olivodlare i Frankrike

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS