Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg

Antalet covid-19-fall fördubblade under nyårsveckan i regionen

Mellan jul- och nyårsveckan ökade antalet bekräftade covid-19-fall med 104 procent i Västra Götaland. Totalt konstaterades 7 886 fall i regionen under vecka 52.

Veckosiffran är den tredje högsta i Västra Götaland sedan pandemins början, och innebär en kraftig ökning gentemot de 3 862 fall som upptäcktes veckan innan.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, ser allvarligt på den snabba utvecklingen.

– Smittspridning sker där människor träffas. Det är viktigt nu att vi tänker på att hålla avstånd till varandra och undviker miljöer med trängsel, arbeta hemifrån om det är möjligt och använd munskydd i kollektivtrafiken då det ofta är trångt, säger Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Så påverkas Partille arena av de nya restriktionerna

Testning kring jul och nyår påverkar

Redan i början av förra veckan var det tydligt att antalet fall skulle öka kraftigt. En av förklaringarna var eftersläpning från julveckan, då många testade sig men fick vänta till veckan därpå på sina provsvar. Under vecka 51 bekräftades 76 nya fall av covid-19 i Mölndal, och på torsdag väntas nya kommunsiffror komma.

Folkhälsomyndigheten har också betonat att smittostatistiken över jul- och nyårshelgerna är något svårtolkad på grund av just varierande provtagning och inrapportering.

LÄS MER: Fronts advokat varnas efter saltad faktura – krävde mångdubbelt betalt

LÄS MER: Kvinna stal ansiktsmasker och kött från Ica Maxi – mitt på julafton

Ökat antal patienter på sjukhus

Samtidigt som det alltså är osäkert om själva smittan verkligen ökade med så mycket som 104 procent mellan årets två sista veckor, är det dock ett faktum att allt fler insjuknar i covid-19.

Det har även avspeglats på sjukvården, med ett fördubblat antal inneliggande covid-19-patienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset den senaste veckan, skriver GP. Hittills har emellertid inte belastningen på den resurskrävande intensivvården ökat i samma takt.

Omikron sprids snabbt i regionen

Statistik från förra veckan visade att omikronvarianten av coronaviruset börjat ta över i Västra Götaland. Det rapporterade GP. Varianten bedöms vara mer smittsam än deltavarianten, som tidigare har dominerat, men det finns också indikationer på att sjukdomsförloppet blir mindre allvarligt, skriver TT.

Den höga smittspridningen kan dock ändå leda till att sjukvården blir överbelastad. För att minska risken att bli svårt sjuk ses vaccinationen därför fortsatt som det viktigaste verktyget.

– Har du inte vaccinerat dig så gör det nu och viktigt att även ta den tredje dosen, så fort det är möjligt, säger Thomas Wahlberg.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.