Överläkaren på Sahlgrenskas ortopedimottagning beskriver det senaste dygnet som exceptionellt – med mer än dubbelt så många patienter än en vanlig dag.
Överläkaren på Sahlgrenskas ortopedimottagning beskriver det senaste dygnet som exceptionellt – med mer än dubbelt så många patienter än en vanlig dag. Bild: Jonas Lindstedt

Ansträngt läge på ortopeden – patienter skickas hem

Sahlgrenskas ortopedakut är hårt belastad i snöovädret. Patienter skickas hem och personal tvingas jobba över. Överläkaren uppmanar nu äldre att stanna hemma.
– Vi ser ett kraftigt ökat inflöde av patienter med benbrott, säger Anders Jönsson.

ANNONS
|

Snöovädrets framfart de senaste dagarna har fått många att råka ut för halkolyckor.

På Sahlgrenskas ortopedakut på Mölndals sjukhus strömmar patienterna in. Läget är så pass ansträngt att avdelningen behövt skicka hem patienter.

– I går var ett exceptionellt dygn. Vi hade fullt upp från morgonen till natten, vid 01-tiden uppmanade vi patienter att gå hem och sova och komma tillbaka på morgonen. De skulle inte hinna få hjälp, säger Anders Jönsson, överläkare.

LÄS MER:Snöoväder i Partille – få de senaste uppdateringarna

Patienter skickas hem

På tisdagsmorgonen var ett 30-tal patienter inskrivna, som hade skickats hem under natten. En normal dag när det inte är halka är motsvarande siffra runt tio, berättar Anders Jönsson.

ANNONS

– Utan att ljuga kan jag säga att vi har dubbelt så många patienter jämfört med när det inte är halka. Och lite mer frakturer, jag upplever att det i år är fler svårare frakturer som kräver ortopedi än vad det brukar vara andra år vid första halkan, säger han.

Brist på undersökningsrum

Extrapersonal har tagits in och personal behöver jobba över.

– Vår begränsning är inte personal utan undersökningsrum. Vi kan inte be folk ta av sig kläderna och undersökas i korridoren. Så någonstans har vi fysiska begränsningar. Men vi har tillräckligt med doktorer, sjuksköterskor och undersköterskor, säger Anders Jönsson.

Anders Jönsson är överläkare på Sahlgrenskas avdelnings för ortopedi vid Mölndals sjukhus. Han vittnar om ett ansträngt läge på mottagningen – och uppmanar sköra äldre att stanna hemma i halkan.
Anders Jönsson är överläkare på Sahlgrenskas avdelnings för ortopedi vid Mölndals sjukhus. Han vittnar om ett ansträngt läge på mottagningen – och uppmanar sköra äldre att stanna hemma i halkan. Bild: Sahlgrenska universitetsjukhus

Det är frakturer i handleden eller fotleden som är vanligast vid halkolyckor. Äldre och sköra personer är överrepresenterade bland benbrottspatienterna, men i år upplever överläkaren att de har fler unga patienter än vanligt.

– Det var väldigt halt och man kanske har mer bråttom och är sen till jobbet. Vi hade även några cykelolyckor i går faktiskt, jag kan tycka att det är onödigt att cykla just nu när det är så här halt med nysnö. Man hade kanske kunnat ta sig till jobbet på annat sätt.

Uppmanar äldre att stanna hemma

Läget på ortopedakuten är så pass allvarligt att Anders Jönsson nu uppmanar äldre att stanna hemma om de inte måste ut.

– Om man har bekymmer med balans och att röra sig ute, kanske att man har gånghjälpmedel – då ska man hålla sig inne och avvakta halkan. Ta hjälp av släktingar och vänner med att få hem mat och ställ in aktiviteter som inte är helt nödvändiga. Är det livsnödvändigt att gå ut får man se till att skydda sig själv.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS