Makarna William och Ingeborg Gibson bak i bilden stiftade en fond som skulle utveckla och stärka barn och unga, men även föreningar i Jonsered. Drygt 100 år senare läggs fonderna ner.
Makarna William och Ingeborg Gibson bak i bilden stiftade en fond som skulle utveckla och stärka barn och unga, men även föreningar i Jonsered. Drygt 100 år senare läggs fonderna ner. Bild: Okänd

Anrika Gibson-fonder går i graven på grund av nollränta på banken

Över 100 år gamla fonder som startades av makarna Gibson i Jonsered går i graven. Den låga noll-räntan har inte gett någon avkastning och därmed inga pengar att fördela till föreningslivet i bygden. Fondernas syfte har inte kunnat uppfyllas och en enig styrelse fick fatta det tunga beslutet att avsluta fonderna.
– Vi hade ju hoppats att vi skulle kunna fortsätta för det här är ju ett arv, säger ordföranden i styrelsen Kenneth Herpel.

ANNONS
|

LÄS MER:Från Lyckohjulet till Vår tid är nu – det händer i Jonsered Studios nu

LÄS MER:”Pilo”-barnen minns sin farfar – nu får han namnge en gata

År 1908 och 1917 startade makarna Ingeborg och William Gibson varsin fond. De ville värna sina anställdas välmående och utveckling, liksom deras barns utveckling. De slogs samman 1974 och hade båda som syfte att hjälpa och utveckla lokalsamhällets barn och föreningar. Gibsons hade startat Jonsereds fabriker tidigare och en tanke fanns också om att stärka de anställda och deras barn via föreningslivet och kulturen i samhället. Även Jonsereds föreningsfond, som startades 1947, har haft som mål att stärka föreningslivet liksom barn och unga i bygden. Dessa båda fonder har gått under namnet Jonsereds fonder och tillsammans har de förfogat över 1,2 miljoner kronor totalt.

ANNONS

Noll-räntan satt stopp för att dela ut medel från fonderna

Syftet med fonderna har varit att utveckla invånarna i Jonsered genom föreningsliv och lokala kulturella aktiviteter. Flera föreningar har fått ta del av pengarna genom åren, bland andra musikkåren i Jonsered, scouterna och Jonsereds IF. Även eleverna på Jonsereds skola har fått en del pengar genom åren för olika skolresor. Men på senare år har det knappt funnits någon avkastning. Den låga noll-räntan på riksbanken har istället lett till att pengar fått betalas till en revisor som sett över fonderna, men även till Länsstyrelsen som är huvudman för fonderna. Dessutom har det betalats skatt för föreningsfonden. Det har betytt att det inte funnits medel som har kunnat delas ut till föreningar – så syftet med fonderna har inte kunnat uppfyllas.

– Räntan har varit så dålig, så det har inte gett så mycket pengar som det kostar. Vi har fått ta av fondkapitalet för att klara omkostnaderna, förklarar Kenneth Herpel ordförande i styrelsen som förvaltar fonderna.

Därför har nu styrelsen beslutat att avsluta fonderna om vardera 600 000 kronor. Ett svårt beslut av en enig styrelse.

– Vi fick ta det här tunga beslutet att avveckla fonderna, det har tagit sin tid men nu är det gjort, säger Kenneth Herpel.

Från början satt William Gibson själv i styrelsen, med tiden var det fackliga företrädare som fördelade pengarna i fonderna. och på senare år har det varit vanliga Jonseredsbor som antingen arbetat där eller har en koppling till samhället.

Kenneth Herpel: ”Vi har gjort nåt bra för alla i samhället för att hedra stiftelsens grundare. Vi tror att vi har gjort någonting i rätt anda”

Ett tag funderade de ansvariga på att frysa ner fonderna och lägga pengarna på något slags fondsparande. Men vid en närmare titt på stadgar så var det inte förenligt. Rådet från revisorn var istället att helt avsluta fonderna. Nu går alltså både Ingeborg och Williams Gibsons donationsfond, liksom föreningsfonden i graven. Totalt fanns det 1,2 miljoner kronor i de båda fonderna som har fördelats till Jonsereds IF, Jonsereds musikkår, Jonsereds Missionskyrka, till scouterna, men även tennisklubben i Jonsered. Även Jonsereds musikkår fick en del, liksom skolan och kyrkans barnkör.

– Vi har gjort nåt bra för alla i samhället för att hedra stiftelsens grundare. Vi tror att vi har gjort någonting i rätt anda, säger Kenneth Herpel.

En fontän som påminner om Gibsons

Styrelsen beslutade under förra året att pengar från föreningsfonden också skulle gå till något som skulle bli varaktigt och påminna om familjen Gibson. Vid herrgården fanns tidigare en fontän med statyn Pelle sjö, den skulle nu kopieras och ställas vid huset igen. Den ursprungliga finns vid ett hus i Furuborg, där de tidigare Gibson-sönerna bodde. Därför beslutades att låta gjuta en fontän med statyn som förebild och placera den mitt i Jonsereds trädgårdar. En bronsgjutare anlitades och nu står fontänen och figuren på Jonsereds trädgårdar igen. Kostnaden för fontänen blev 400 000 kronor. De återstående pengarna gick åt till arbetet kring fontänen.

Pelle sjö fanns ursprungligen som staty i en fontän vid Herrgården i Jonsereds trädgårdar. Nu har statyn kommit tillbaka tack vare pengar från föreningsfonden i Jonsered.
Pelle sjö fanns ursprungligen som staty i en fontän vid Herrgården i Jonsereds trädgårdar. Nu har statyn kommit tillbaka tack vare pengar från föreningsfonden i Jonsered. Bild: privat

Ett sista styrelsemöte återstår för att skriva under dokumenten som slutgiltigt stänger ner fonderna.

– Det är väldigt blandade känslor. Det här är nånting som förfäderna har grundat och startat och nu är vi med och lägger ner det. säger Kenneth Herpel med en besvikelse i rösten.

LÄS MER:Jan och Linda bor i Sveriges äldsta radhus – i Jonsered

LÄS MER:Sprutor och kondomer vid Kvastekulla – kameror ska stoppa verksamheten

Ingeborg och William Gibsons Donationsstiftelse, Samfond

1908 startade William Gibson en fond vars främsta syfte var att lämna bidrag till ”bekämpande av tuberkulosens härjningar”.

1917 startade hans fru Ingeborg Gibson en fond som skulle vara till gagn för de anställdas barn, för deras ”främjande av vård fostran och utbildning” m.m. Exempel på vad fondmedlen kunde gå till kunde vara skolresa, söndagsskolans sommarläger, osv.

1974 slogs dessa fonder ihop till en fond Ingeborg och William Gibsons donationsfond. Stiftelsen hade till ändamål att inom Jonsereds samhälle (Jonsered, Stertered, Kåhög och Uddared) lämna bidrag till behövande och att lämna bidrag till främjande av barn och ungdoms vård, fostran, undervisning och utbildning. Anställda eller tidigareanställda vid Jonsereds Fabrikers Aktiebolag och deras familjer skulle ha företräde.

1947 bildades ”stiftelsen Jonsereds fritidsgård” vars syfte var att tillgodose behovet av samlingslokaler i Jonsered.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS