Centerpartiets förstanamn i Partille brinner för att bevara kommunens grönområden i Bokedalen, Finngösaravinen och i Öjersjö.
Centerpartiets förstanamn i Partille brinner för att bevara kommunens grönområden i Bokedalen, Finngösaravinen och i Öjersjö. Bild: Sara Höglund

Anna Strand (C) brinner för Partilles grönområden

Centerpartiets förstanamn i Partille Anna Strand sätter bevarandet av kommunens grönområden högst upp på agendan. Områden som hon menar är oersättliga och en grundläggande del av Partille.
– Alla mår bra av att ha närhet till ett grönområde där man bor, säger hon.

ANNONS
|

Inför valet i höst erbjuder Partille Tidning samtliga lokala partiers förstanamn att berätta om sin ”Hjärtefråga” – alltså vad just deras hjärta klappar lite extra starkt för inom politiken.

När Centerpartiets Anna Strand får bestämma ligger fokus på miljön, ”Bevara Partilles grönområden” är något som hon sätter högt upp på agendan.

– Grunden är att Partille är till ytan en av Sveriges minsta kommuner, samtidigt är vi en av de mest tätbebyggda. Om den ekvationen ska gå ihop måste vi vara väldigt rädda om de få grönområden vi har kvar för att det ska vara trivsamt att växa upp och bo och leva här, säger hon.

ANNONS

Som exempel nämner hon bland annat Bokedalen i Jonsered, Finngösaravinen och grönområdena i Öjersjö.

– Centerpartiet har varit med och styrt i Partille i över 20 år där vi också varit alliansens gröna röst, vi är garanten för ett grönare Partille. Vi står upp för att inte exploatera så hårt som en del andra partier vill att vi ska göra. Vi tycker att det går lite för fort helt enkelt, exempelvis i Öjersjö där den kommunala servicen inte har hängt med, säger hon.

Vill tillgängliggöra grönområden

Hon poängterar att det är en stor fråga för Centerpartiet att ”hela Partille ska leva”, inte bara de centrala delarna.

– Alla mår bra av att ha närhet till ett grönområde där man bor, barn ska ha nära till en grön lekplats och det ska finnas parker som inbjuder till rörelse. Så när vi tittar på ett framtida Partille ser vi inte att man ska exploatera så mycket, utan istället tillgängliggöra grönområdena.

Hon nämner att partiet också fortsätter att bevaka frågan om en väg genom Finngösaravinen.

– Vi måste bevaka och fortsätta den kampen, för det har verkligen varit en kamp sedan många generationer tillbaka. Vi är glada att fler partier nu också insett det orimliga med ett vägbygge och vi kommer fortsätta kämpa för Finngösaravinens bevarande.

Riskerar att förlora attraktivitet

Hennes främsta farhåga om grönområdena fortsätter att exploateras är att Partille inte längre blir en lika trevlig plats att bo på och att klimatomställningen misslyckas.

– Det som är en stor del av Partilles styrka, att man har närhet till både naturen och storstaden, skulle gå förlorad om man bygger bort grönskan. Då skulle så kommunens attraktivitet minska. Vi är en ekonomiskt välmående kommun och behöver inte exploatera till varje pris. Vi måste också låta kommande generationer ha ett spelutrymme att få verka och bestämma hur de vill utveckla kommunen.

– Vi måste tänka långsiktigt, menar Anna.

LÄS MER:Erik Edlund (L) vill att alla ska ha möjlighet att ladda sina fordon

LÄS MER:Matz Dovstrand (SD) vill bygga ett vackrare centrum

LÄS MER:Thorbjörn Carlsson (S) tycker inte plånboken ska spela någon roll

ANNONS