Anita är glad för kommunens kvinnosatsning: ”Stor hjälp”

När Anita Magnusson kom in i klimakteriet saknades hjälp. I onsdags satt hon i publiken när Partille kommun drog igång sin unika klimakteriesatsning.
– Väldigt bra, vi behöver verkligen prata om klimakteriet, säger hon.

ANNONS
|

Anita Magnusson är till vardags socionom på Familjecentralen inom Partille kommun och när hon för ett tag sedan kom in i klimakteriet så märkte hon att det var otroligt svårt att få hjälp. Hon bollades mellan olika vårdcentraler innan hon till slut hittade en gynekolog privat som kunde hjälpa henne.

– Jag hade dubbelslag på hjärtat och ingen på vårdcentralen kopplade detta till klimakteriet. Det var en kamp för att få hjälp.

I stället fick Anita vända sig till sina närmaste kvinnliga kollegor om tips för att ta sig igenom det tillstånd som drabbar så gott som alla kvinnor i åldern mellan 40 och 60 år.

ANNONS

– Som tur är jobbar jag med sjukvårdspersonal som är insatta både privat och i sitt jobb så jag kunde få prata om det med dem. I övrigt var det svårt.

Första föreläsningarna

Under onsdagen satt Anita och ett stort gäng kommunanställda kvinnor i publiken på Stora scen i Kulturum när Partille kommun drog igång sin unika friskvårdssatsning för kvinnor på väg in i eller mitt i klimakteriet. Fem föreläsare erbjöd information och tips om det som också kallas övergångsåldern och för Anita blev föreläsningen ett uppvaknande.

– Det är precis det här jag hade behövt när jag hamnade i mitt klimakterie och det är otroligt viktigt att kommunen gör detta. Det har pratats alldeles för lite om kvinnors hälsoproblem och jag hoppas att detta är starten på något för hela Sverige, säger hon.

Kristina Svensson, förvaltningschef på Kultur- och fritid och den som initierade satsningen, går i samma tankar och berättar från scenen att responsen från såväl sjukvård som landets resterande kommuner har varit överväldigande. Många är sugna på att ta efter konceptet och efter att ha hållit i de två första föreläsningarna är hon övertygad om att satsningen är en succé.

Finns mycket kvar att göra

– De som varit här är väldigt glada för att vi gör det. En kvinna satt i publiken och grät av lycka, hon kände sig för första gången inte ensam med problemen. Det har varit fult att prata om klimakteriet, fult för kvinnor att bli gamla. Det vill vi ändra på, säger Kristina Svensson som till sin hjälp på scenen har Lena Rindner, Ida Godske, Kristina Persson och Jenny Pernbro, alla med någon form av kompetens inom området.

Lena Rindner har forskat i ämnet sedan 2009 och hon lovprisar Partille kommuns satsning och hoppas se den som ett avstamp i något som egentligen borde gjort för länge, länge sedan.

– Nu är det 2022 och jag ska ha kurser för personal på vårdcentraler i höst. Det har blivit lite, lite bättre sedan jag började forska men det finns fortfarande mycket att göra. Detta är ett stort steg på vägen, säger Lena Rindner.

LÄS MER:Vårdcentral byggs i Öjersjö – har varit ”En blind fläck”

LÄS MER:Nu öppnar vaccineringen av dos fyra – för alla

ANNONS